x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale „Femeile din arhitectura românească”: România la Festivalul de Arhitectură de la Londra

„Femeile din arhitectura românească”: România la Festivalul de Arhitectură de la Londra

de Magdalena Popa Buluc    |    13 Iun 2019   •   15:30
„Femeile din arhitectura românească”: România la Festivalul de Arhitectură de la Londra

Institutul Cultural Român din Londra vernisează, în seara zilei de 13 iunie, expoziția cu titlul „Femeile din arhitectura românească” (“Outstanding Women Architects in Romania”), realizată în parteneriat cu Uniunea Arhitecților din România (UAR) pentru ediția acestui an a Festivalului de Arhitectură de la Londra.

Curatoriată de președinta UAR, arhitecta Ileana Tureanu, expoziția prezintă, printr-o selecție de fotografii și text, activitatea arhitectelor din România - de la pionierele arhitecturii românești din perioada interbelică și postbelică și până la cele mai reprezentative nume ale noii generații. Secțiunea dedicată perioadei interbelice o include pe Regina Maria, cunoscută pentru dragostea sa pentru arhitectură și pentru modelarea spațiilor cu care a intrat în contact, în timp ce perioada postbelică gravitează în jurul restauratoarelor care au avut un rol major în salvarea patrimoniului național construit. Nu în ultimul rând, perioada contemporană prezintă o selecție a proiectelor realizate de arhitecte premiate la ultimele ediții ale Anualelor și Bienalelor Naționale de Arhitectură, fiind luate în considerare și alte aspecte, precum implicarea tinerelor arhitecte în educația de arhitectură.  

Ȋn seara vernisajului, expoziția, deschisă în galeria Brâncuși de la sediul Institutului până la data de 30 iunie 2019, va fi completată de o prelegere a profesorului Augustin Ioan de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Evenimentul va fi deschis în prezența arh. Ileana Tureanu și a arh. Silvia Pintea, președintele sucursalei Sectorului 2 a UAR.  

„Femeile din arhitectura românească”, urmat de „Femei pionier din România în arhitectură” (“Pioneer Romanian Women in Architecture”) – proiect realizat de ICR în parteneriat cu Forumul Arhitecților și Urbaniștilor Români din Marea Britanie (RAUF) și lansat în 19 iunie -,  marchează cea de-a opta participare a României la Festivalul de Arhitectură de la Londra, cea mai amplă manifestare de acest gen din Europa, dedicată anual celor mai interesante proiecte internaționale de arhitectură, design și urbanism. Ediția din acest an a festivalului cuprinde peste 400 de evenimente diverse – de la workshop-uri, tururi ghidate ale unor situri londoneze, expoziții, discuții și prezentarea unor lucrări realizate special pentru festival.

Uniunea Arhitecților din România are ca scop promovarea arhitecturii și urbanismului ca domenii ale culturii, protejarea patrimoniului construit și a peisajului. Având sediul central în București, UAR este o asociație profesională de creatori ce continuă tradiția școlii românești de arhitectură și este urmașa Societății Arhitecților Români fondată în anul 1891. Printre activitățile Uniunii se numără publicarea Revistei Uniunii Arhitecților din România, „Arhitectura” (fondată în anul 1906, una din cele mai vechi reviste de specialitate cu apariție continuă din Europa), organizarea Bienalei Naționale de Arhitectură, precum și organizarea unor concursuri ce urmăresc găsirea celor mai bune soluții pentru spații publice, orașe, așezări rurale, amenajări sau design grafic.

×