x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festival - "festCO", maratonul teatral din aprilie

Festival - "festCO", maratonul teatral din aprilie

de Claudia Daboveanu    |    07 Apr 2006   •   00:00
Festival  -  "festCO", maratonul teatral din aprilie

Asta seara, la ora 18:30, la Teatrul de Comedie, debuteaza Festivalul Comediei Romanesti ("festCO"), editia a IV-a, 2006. Juriul a selectionat piese ale unor dramaturgi faimosi, dar si ale tinerilor autori.

Festivalul se va deschide la Sala Mare, cu una dintre ultimele premiere ale Teatrului de Comedie, spectacolul "Ce formidabila harababura!", de Eug"ne Ionesco, in regia lui Gelu Colceag.

CLASICI. Celebrul dramaturg romano-francez "netezeste" drumul altor mari autori, prezenti in festival. Astfel, celui mai jucat dramaturg roman in viata, Matei Visniec, i se vor reprezenta piesele "Usa", "Spectatorul condamnat la moarte", "Istoria comunismului povestita pentru bolnavi mintal" si "Angajare de clown". Cu patru spectacole, Visniec este vedeta incontestabila a "festCO", dupa ce, la editia de anul trecut a aceluiasi festival, a repurtat un succes-monstru cu piesa de la Nationalul clujean "Mansarda la Paris cu vedere spre moarte", dupa volumul cu acelasi nume, in regia lui Radu Afrim.

Fie ca-i vorba despre "Steaua fara nume", de Mihail Sebastian, de "Ivan Turbinca", de Ion Creanga, ori de "O scrisoare pierduta", de I.L. Caragiale, publicul bucurestean va primi cu bratele deschise (citeste salile vor fi din nou neincapatoare) spectacolele prezentate de teatrele din Capitala sau din tara.

PE VAL. Aminteam si de tinerii dramaturgi, care s-au afirmat in ultima vreme in festivaluri interne, dar mai ales internationale. Peca Stefan este autorul care a fost de curand premiat la "Dublin Fringe Festival 2005" pentru piesa "The Sunshine Play", o productie a Teatrului LUNI de la Green Hours. Aceasta piesa si "I Hate Helen" (o productie ARCUB) vor fi "cadoul" lui Peca facut spectatorilor in acest festival. O alta tanara autoare, Vera Ion, este pe val, cu spectacolul de la Teatrul Foarte Mic "Vitamine". Nici actrita Antoaneta Zaharia nu se lasa mai prejos, de asta data in postura de autoare a piesei "va pupa Piticu’ din franta". Alexandru Dabija, Gelu Colceag, Ana Margineanu, Alexandru Tocilescu, Vlad Massaci, Alice Barb sau Radu Gheorghe sunt doar cativa dintre cei mai cunoscuti regizori a caror semnatura va fi recognoscibila in spectacolele prezente pe afis.

Nu doar spectacolele de pe scena vor face deliciul publicului. In foaier vor avea loc alte spectacole. Vor exista lansari de carte, precum "Mnemosina, bunica lui Orfeu", de Catalina Buzoianu, "Cinci poeme dramatice", de Octavian Soviani, "Nunta lui Puiu", de Pusi Dinulescu sau "Polifem. O privire ciclopica asupra culturii si inculturii romane", de Grid Modorcea. Cluburile de lectura reunesc scrieri ale unor autori ca Paul Vinicius ("Jim, Jimi, Janis"), Lucia Verona ("Secretul atomic"), Florin Gabrea ("Valurile Dunarii") ori Horia Garbea ("Bolnavul incercuit").

Regalul teatral se incheie sambata, 15 aprilie. La Gala Comediei Romanesti se vor decerna Premiile "festCO 2006", editia a IV-a si premiile Concursului de Comedie Romaneasca, editia I.

AZI SI MAINE IN FESTIVAL
Va vom tine la curent cu programul "festCO". Iata ce se intampla azi si maine:

Vineri, 7 aprilie
  • 18.00 Deschidere "festCO" 2006
  • 18.30 Teatrul de Comedie, Sala Mare
    "Ce formidabila harababura!", de Eug"ne Ionesco, regia Gelu Colceag, Teatrul de Comedie - spectacol inclus in Festivalul de Teatru Francofon "Coup de Th...atre", editia a III-a 2006

    Sambata, 8 aprilie
  • 11.00 Teatrul de Comedie, Sala Studio. Spectacole invitate - premiate in Festivalul de Teatru pentru Liceeni "Jos Palaria":
    "Spectatorul condamnat la moarte", de Matei Visniec - Liceul "Mihai Viteazul" Bucuresti
    "Raki", de Ion Sava - Clubul Copiilor Sector 5
  • 19.00 Teatrul de Comedie, foaier lansare de carte: "Mnemosina, bunica lui Orfeu", de Catalina Buzoianu, Fundatia "Camil Petrescu", revista Teatrul azi (supliment)
  • 19.30 Teatrul de Comedie, Sala Mare
    "Usa", de Matei Visniec, regia Alice Barb, ARCUB
  • ×