x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festival - Premianţi la "festCO”

Festival - Premianţi la "festCO”

de Maria Sârbu    |    26 Mai 2008   •   00:00

Festivalul Comediei Româneşti "festCO” s-a încheiat sîmbătă seara cu o gală, la care au participat diverse personalităţi, fiind decernate mai multe premii. Ediţia din acest an s-a remarcat prin ”ieşirea” festivalului din sală în stradă, în cluburi şi alte spaţii neconvenţionale ale Centrului Istoric al Bucureştiului.



Festivalul Comediei Româneşti "festCO” s-a încheiat sîmbătă seara cu o gală, la care au participat diverse personalităţi, fiind decernate mai multe premii. Ediţia din acest an s-a remarcat prin ”ieşirea” festivalului din sală în stradă, în cluburi şi alte spaţii neconvenţionale ale Centrului Istoric al Bucureştiului.

Organizat de Teatrul de Comedie, aflat tot în zona veche a Capitalei, evenimentul a atras şi mai mulţi spectatori, dornici să vadă creaţii teatrale în sala de spectacol, în cluburi şi în aer liber, precum şi secvenţe din filme româneşti în care mari actori de comedie au rămas nemuritori. În acest an, festivalul a fost secţionat în două părţi, cu perioade separate de desfăşurare. Secţiunea Internaţională a avut loc în aprilie, iar cea naţională în mai.

”Excelenţa” serii a fost Tamara Buciuceanu-Botez, care a primit Premiul de excelenţă. În secţiunea principală, Premiul pentru cel mai bun spectacol a fost acordat spectacolului Teatrului Odeon "Ionesco – cinci piese scurte” de Eugène Ionesco, regia Alexandru Dabija. Premiul pentru regie a revenit tinerei Gianina Cărbunariu pentru spectacolul "Sado-Maso Blues Bar” de Maria Manolescu (Teatrul Mic). Jurial a acordat Premiul pentru performanţă trupei "Blue Raincoat Theatre Company” din Sligo, Irlanda, pentru spectacolele "Scaunele” şi "Cîntăreaţa cheală” de Eugène Ionesco, regia Niall Henry. Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal a fost decernat lui Adrian Titieni, pentru rolul Alexandru Andronic din "Ultima oră” de Mihail Sebastian (Teatrul "Sică Alexandrescu” din Braşov). Premiul pentru cea mai bună actriţă în rol principal l-a obţinut Amy Loughton, pentru rolul Eleva din "Lecţia” de Eugène Ionesco, regia Max Lewendel, "Icarus Theatre Collective” din Londra. La Scenografie, premiul l-a primit Imelda Manu - pentru decor - şi Magdalena Ciubotariu - pentru costume - la spectacolul "Ultima oră” de Mihail Sebastian, regia Gelu Colceag, Teatrul "Sică Alexandrescu” din Braşov. Cel mai bun actor în rol secundar a fost ales Gheorghe Ifrim, pentru rolul Ghiţă Pristanda din "O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, regia Doru Ana (Teatrul Bulandra), iar cea mai bună actriţă în rol secundar – Ada Navrot, pentru  rolul D-na Sava din "Fii cuminte, Cristofor!” de Aurel Baranga, regia Diana Lupescu (Teatrul "George Ciprian” din Buzău. Maria Gîrbovan a primit Premiul pentru tineri creatori, pe care i l-a adus rolul Magda Minu din "Ultima oră” (Braşov). Premiul special al juriului a plecat în Marea Britanie, căci a fost acordat spectacolului "Lecţia” (Icarus Theatre Company)

S-au acordat distincţii şi în secţiunea Off: Premiul special pentru promovarea genului ”Stand-up Comedy in Romania” – Dan Chişu; Premiul special pentru promovarea teatrului de calitate în cluburi - Bogdan Pavel (Spice Club), Aida Constantinescu (Clubul Lucky 13), Vlad Cernacovschi – (Arcade Caffe). Premiul special pentru promovarea  fenomenului de teatru underground a revenit Teatrului LUNI de la Green Hours.
Au primit premii şi spectacolele "Fir’mituri” de Lia Bugnar, regia Dorina Chiriac, "Rromeo thaj Julieta” de Cătălin Rotaru, dar şi Dorina Chiriac şi Lia Bugnar, trupa DEKO. Au fost, de asemenea, premiul pentru ”măiestria” de a fi "ciudat” -  Radu Isac din Vaslui şi premiul pentru ingenioase momente artistice (Teatrul Masca).

La aceeaşi gală, s-au decernat şi premiile Concursului de comedie românească: Premiul I – piesa ”Black Sitcom” de Mihai Ignat; Premiul II –¬”Vacanţa unei dive” de Lucia Verona; Premiul III – ”Tsunami” de Radu F. Alexandru.

×
Subiecte în articol: arte teatrul regia premiul