x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festivalul Callatis: Danza dell’Unità şi "Arrivederci Roma!"

Festivalul Callatis: Danza dell’Unità şi "Arrivederci Roma!"

de Dana Andronie    |    04 Aug 2011   •   21:00
Festivalul Callatis: Danza dell’Unità şi "Arrivederci Roma!"

In perioada 9-15 august 2011, la Roma va avea loc editia a XII-a a Festivalului Callatis, Festivalul Romanilor de Pretutindeni, sub gene­ricul "Grazie Roma, Callatis ti saluta!". Festivalul Callatis 2011, cu toate brandurile sale: Hai Acasa – Simpozionul Romanilor de Pretutindeni, Plaza Romania –, Salonul Artistilor Romani de Pretutindeni (SARP) si Miss Diaspora, este organizat de Asociatia Romanilor din Italia (A.R.I.), Pro Familia si Aldaco Film, sub patronajul Roma Capitale (Primaria Ge­nerala a Romei).
In premiera, Festivalul Callatis se desfasoara in afara granitelor tarii la propunerea A.R.I., pornind de la faptul ca in Italia se afla cea mai mare comunitate romaneasca din diaspora.

Una dintre prezentele insolite de la acest festival va fi Ion Creteanu (Ion al Cobzei, dupa cognomenul nobiliar pe care i l-au dat Cristian Mihailescu si Felicia Filip), insotit de nelipsita cobza si ipingeaua rosie de Romanati, veche de peste 150 de ani. Prezenta lui in Cetatea Eterna este o binemeritata implinire a unui vis mai vechi. Anul trecut, pe 11 septembrie, Ion Creteanu urma sa sustina, in fata Columnei lui Traian, un concert in cadrul proiectului "Lira Traca. Ion Creteanu pe urmele lui Badea Cartan. Al doilea dac coboara de pe Columna". Voia sa atraga atentia, prin acest concert-dezbatere, ca exista un element de brand national chiar in instrumentul la care canta, si anume cobza. Acest instrument era numit de romani Lira Traca si exista suficiente argumente ca era chiar lira la care canta Orfeu, simbolul universal al muzicii esentiale. Concertul urma sa fie sustinut de Federatia Intelectualilor Romani din Italia, condusa de Horia Corneliu Cicortas. N-a fost sa fie atunci, pentru ca o grea problema de sanatate a rapsodului a anulat proiectul. Se va intampla acum, cu prilejul Festivalului Callatis. Dincolo de prestatia propriu-zisa de pe scena festivalului, Ion Creteanu va canta si in fata Columnei, si in fata statuilor reprezentand prizonierii daci din Piata Poporului. Va canta pentru sufletul lui, dar si pentru sufletul cetatenilor Romei.

Timp de sapte zile va fi peste tot, ca o holograma halucinanta venita dintr-un mileniu pierdut sau, cum ii spunea Adam Puslojic, parafrazandu-l pe Nichita, "ca o picatura de sange cantatoare". Participarea lui Ion Creteanu la Festivalul Callatis este sustinuta financiar de Biserica Ortodoxa Romana.

In perioada 9-15 august, in piete centrale ale Romei se va desfasura programul interactiv de promovare a traditiilor si turismului romanesc Plaza Romania. Turistii si localnicii vor admira costume populare traditionale, vor invata sa picteze si sa danseze si vor primi materiale de promovare a turismului in Romania.

Marti, 9 august, ora 20:00, la Accademia di Romania din Roma va avea loc deschiderea oficiala a Salonului Artistilor Romani de Pretutindeni (SARP) 2011. Participa artisti de ori­gine romana din noua tari. Intre 11 si 15 august, la Ergife Palace Hotel se desfasoara a XI-a editie a "Simpozionului Romanilor de Pretutindeni – Hai Acasa!".

Spectacole folclorice vor avea loc pe 10 au­gust, la Accademia di Romania din Roma, pe 11 august, in Piazza del Verano, si pe 13 august, tot in Piazza del Verano. Ultimele doua sunt spectacole ale infratirii intre localitati din Italia si localitati din Romania, sub deviza: "Impreu­na, pentru a ne cunoaste mai bine".

Pe 12 august, la ora 20:30, in Piazza del Campidoglio, Felicia Filip impreuna cu Nicolae Voiculet, K1, Romeo & Julia Saleno si "Calusarii Slatinei" vor oferi Romei spectacolul "Balade din Carpati". Duminica, 14 au­gust, zeci de mii de romani, italieni si turisti din toata lumea sunt invitati la un eveniment simbolic – Hora Unirii (Danza dell’Unità), de­dicat celor 150 de ani de la unificarea Italiei. Aceasta uriasa Hora a Unirii se va desfasura intre podurile din jurul Insulei Tiberina si va avea un perimetru de peste doi kilometri.

Pe 15 august, la Ergife Palace Hotel, in cadrul spectacolului "Arrivederci Roma!", va avea loc Finala Miss Diaspora 2011. Cele 23 de concurente de origine romana din 17 tari isi vor disputa titlul Miss Diaspora 2011. Intre probele concursului va fi si realizarea de fina­liste a unui clip de promovare a Romaniei ca destinatie turistica. Slava Domnului ca avem ce arata! Ceea ce incearca sa realizeze anul acesta regizorul Cornel Diaconu cu Festivalul Callatis este de toata isprava si ar merita sa-l rasplatim macar cu simplul nostru gest de a primi cu bucurie initiativa sa. E posibil ca aceasta sa ramana ca termen de referinta in istoria recenta a spectacolelor romanesti si, concomitent, a turismului cultural. Un asemenea "ex­port" de spiritualitate interactiv n-a reusit sa faca, pana acum, nici o institutie a statului ro­man. Este nu numai imoral, ci si periculos sa dai cu pietre in geamurile unei constructii care se naste. Risti sa ricoseze si sa te loveasca in cap.

×
Subiecte în articol: callatis