x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festivalul Enescu, concurenţă în lume

Festivalul Enescu, concurenţă în lume

de Maria Sârbu    |    28 Mai 2009   •   00:00
Festivalul Enescu, concurenţă în lume

Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" i s-a dus faima în lume ca fiind o manifestare culturală de amploare şi care face concurenţă chiar marelui Festival de la Salzburg. Evenimentul de la Bucureşti se va desfăşura în acest an în perioada 30 august-26 septembrie.



Mediatizarea ultimelor ediţii ale Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", turneul de promovare a ediţiei 2009 organizat de Ministerul Culturii cu sprijinul ICR în câteva mari centre culturale europene sau campania de promovare pe posturile internaţionale de radio şi televiziune au dat roade foarte bune. Vizibil este festivalul şi în prestigioase publicaţii din ţări europene.

Cronicarii dădeau întotdeauna cea mai mare importanţă Festivalului de la Salzburg, dar în ultimul timp unii îşi schimbă optica. Spre exemplu, ziarul britanic The Guardian, referindu-se la Festivalul "George Enescu", ediţia trecută, titra la 19 septembrie 2007: "The mighty Salzburg Festival now has a rival" ("Prestigiosul Festival de la Salzburg are acum un rival"), iar cotidianul austriac Observer scria la sfârşitul lui martie curent: "La asemenea enumerare a concertelor de primă clasă, Festivalul de la Salzburg ar putea numai să viseze".

FĂRĂ "RESTRÂNGERI BUGETARE"
A fost nevoie de timp şi de multă seriozitate ca să se ajungă aici. În sfârşit, numele Bucureştiului este rostit de străini fără a fi confundat cu Budapesta (cum se auzea chiar de pe scena festivalului la ediţiile anterioare). În sfârşit, vin foarte mulţi jurnalişti în România la un eveniment cultural: sunt aşteptaţi să participe peste 60 de ziarişi şi cronicari din Europa şi din America.

Vestea cea mai bună este, poate, cea dată, acum două zile, de Ioan Holender, directorul artistic al Festivalului şi Concursului "George Enescu": nu există "o restrângere bugetară" pentru ediţia din 2009. Astfel, rămân în program marile orchestre selectate şi marii artişti invitaţi. Deşi e comparat cu Festivalul de la Salzburg, Festivalul Enescu "beneficiază" de preţuri mai mici la bilete pentru spectacole şi concerte.

"Preţurile la bilete nu sunt exagerat de mari ca la Festivalul de la Salzburg", menţiona Ioan Holender, cel care manageriază de mai mulţi ani celebra Operă de Stat din Viena (căruia nu i s-a făcut încă o ofertă de a fi director al Festivalului Enescu şi în 2011).

Putem vorbi despre o izbândă: Festivalul "George Enescu" ocupă un loc de frunte şi se detaşează în circuitul manifestări de gen din lume. Spotul publicitar al ediţiei din acest an a fost difuzat pe postul CNN în timpul transmisiunii în direct a ceremoniei de învestitură a lui Barack Obama. E mai mult decât vizibilitate, e credibilitate. De asta are nevoie cultura română astăzi în lume.

Opera "Oedipe" de George Enescu va fi vedeta în deschiderea de la 30 august. Este o coproducţie realizată de Opera Naţională Bucureşti şi Theatre du Capitole (Opera) din Toulouse. Acest spectacol şi şapte concerte importante, dar şi concertul de gală al Concursului Internaţional "George Enescu" vor fi preluate de canalul de muzică "Mezzo". Concertul de la 19 septembrie va fi transmis în direct pe acelaşi post.

În limbajul cifrelor, ediţia 2009 a Festivalului Enescu înseamnă peste 280 de lucrări dintre care 24 de opusuri enesciene, peste 80 de lucrări ale unor compozitori români contemporani, 10 spectacole de operă şi balet. Vor participa 13 orchestre mari din Europa, 14 orchestre de cameră din lume, 19 formaţii camerale, şase coruri, 41 de solişi în concerte, şase solişti în recital.

×
Subiecte în articol: arte enescu