x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Finalul aventurii Harry Potter

Finalul aventurii Harry Potter

de Petre Fluerasu    |    01 Dec 2007   •   00:00
Finalul aventurii Harry Potter

Ioana Iepureanu este cea care a tradus in limba romănă seria Harry Potter. De la 16 ani a fost responsabilă de destinul micului vrăjitor, iar traducerea celor şapte volume ale seriei a coincis cu propria maturizare.

Ioana Iepureanu este cea care a tradus in limba romănă seria Harry Potter. De la 16 ani a fost responsabilă de destinul micului vrăjitor, iar traducerea celor şapte volume ale seriei a coincis cu propria maturizare.

Â

Inainte de lansarea ultimului volum din serie, "Harry Potter and the Deathly Hallows", programată la 1 decembrie, Ioana ne-a dezvăluit căteva dintre senzaţiile incercate in cei şapte ani in postura de traducător oficial al aventurilor lui Harry Potter.

†Jurnalul Naţional: Ai tradus primul volum din Harry Potter la 16 ani. Acum, inainte de lansarea ultimului volum din serie, te simţi transformată?

Ioana Iepureanu: Nu, simt că in esenţă am rămas la fel, dar nici nu am rămas pe loc, in fiecare zi intălnim mulţi factori care ne pot contura personalitatea şi modul de a privi lucrurile, e o evoluţie continuă - ca in proverbul care spune că nu te scalzi niciodată de două ori in acelaşi rău.

†Ce a insemnat pentru tine Harry Potter?

Este ca şi cănd aş fi avut ocazia să fac parte dintr-o familie extraordinară, ca o verişoară care, deşi face parte din familie, ii priveşte totuşi cu o oarecare rezervă, admiraţie şi respect.

†Ai vrut să traduci de la inceput aceste cărţi sau totul a fost o conjunctură fericită?

Cred că mai degrabă o conjunctură fericită, cănd am inceput să le traduc nu auzisem decăt că era foarte interesantă şi că personajul principal era un băieţel care află că este vrăjitor.

Intre realitate şi ficţiune

†Cum iţi explici succesul incredibil de care s-a bucurat şi se bucură seria?

Cred că succesul se datorează unei combinaţii foarte reuşite de elemente alese din domenii foarte variate, care ajung să formeze un intreg captivant şi omogen. Lăsănd la o parte bogăţia de referinţe mitologice, relaţiile dintre personaje sunt atăt de autentice şi de captivante, incăt nici nu mai contează unde se termină realitatea şi unde incepe ficţiunea.

†Dintre cele şapte volume, care este favoritul tău?

Pe primul loc este al şaptelea, şi imediat după el volumul şase.

†Ne poţi spune cum se va numi volumul, te-ai hotărăt asupra titlului final?

Da, se va numi Harry Potter şi Talismanele Morţii.

†Crezi că un autor romăn ar putea să scrie o serie cu un succes asemănător?

Da. Nu cred că naţionalitatea poate determina talentul unui scriitor. Mentalitatea şi tradiţiile specifice unei ţări pot fi deseori observate printre rănduri, insă fără a influenţa modul in care este primită cartea in străinătate.

†In afară de Harry Potter, ce cărţi iţi place să citeşti?

Romane moderniste şi postmoderniste, cele care reuşesc să reflecte in scris fluiditatea şi vioiciu-nea găndului, imi place să regăsesc reprezentări ale modului in care funcţionează mintea. Imi plac insă şi cele cu substrat istoric, bine ancorate in timp şi spaţiu, care iţi completează imaginea unor epoci din trecut.

†Ai pe cineva care să-ţi citească manuscrisul inainte să-l trimiţi la editură?

Dacă am nelămuriri sau am nevoie de o confirmare in legătură cu ceva, mai cer o a doua părere, am păstrat tot timpul legătura cu redactorul şi, inainte de publicare, textul este revăzut cu atenţie de nenumărate ori.

†Cum iţi petreci timpul liber?

Desenez, mă plimb cu bicicleta, mă intălnesc cu prietenii şi caut muzică şi cărţi care să imi placă.

†Ne poţi spune ce planuri de viitor ai?

In afara masteratului de Studii Culturale Britanice pe care il urmez, incă nu sunt foarte bine definite, insă mi-ar plăcea să călătoresc.

petre.fluerasu@jurnalul.ro

O lansare de poveste

Fanii vrăjitorului sunt aşteptaţi astăzi la Sala Radio, la ora 22:00, la ceea ce organizatorii promit să fie o lansare magică. "Talismenele morţii", ultimul volum din seria Harry Potter, va fi lansat oficial in Romănia.

Spectacolul, care se anunţă impresionant, ii va purta pe toţi cei prezenţi prin aventurile trăite de Harry in cei şase ani la Hogwarts. Vor fi organizate concursuri bazate pe informaţiile

din primele şase volume, iar cel mai frumos costum de vrăjitor va fi răsplătit in cadrul concursului special de costume Harry Potter. Preţul cărţii a fost stabilit de

editură la 59 de lei, iar Sala Radio se anunţă a fi plină azi, la cea mai aşteptată lansare a anului.

×
Subiecte în articol: arte harry potter harry potter