x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Fotografie de Jurnal, anul patru

Fotografie de Jurnal, anul patru

de Cristiana Stamatescu    |    11 Dec 2007   •   00:00
Fotografie de Jurnal, anul patru

In primul rănd, este fotografie, şi nu poză. In al doilea rănd, nu este una, ci sunt vreo 120 selectate din căteva mii, adunate in volumul pe 2007, scos de Jurnalul Naţional de sub subţioara stăngă, de lăngă inimă.

Expoziţie - cele mai bune 120 de imagini


In primul rănd, este fotografie, şi nu poză. In al doilea rănd, nu este una, ci sunt vreo 120 selectate din căteva mii, adunate in volumul pe 2007, scos de Jurnalul Naţional de sub subţioara stăngă, de lăngă inimă.

Da, e căteodată pestilenţial, dar prea puţin pe lăngă arta pe care o conţine. O copertă cu mult negru ascunde nemulţumirea fotografilor. Ar fi putut fi mai bine, sunetele ar fi putut fi surprinse mai clar, am fi putut vedea voci. Mai ample. Mirosurile ne-ar putea face să strănutăm, să deschidem geamurile, să ne băgăm mai adănc nasul intre pagini. Noi, ăştialalţii, care scriem şi am văzut deja albumul, nu le-am inţeles reţinerea spre entuziasmul moderat. De unde am tras concluzia că ori colegii noştri de la "Foto" sunt zărghiţi, ori văd ei mai mult ca noi. Pe de altă parte, ne cam doare in cot de chinurile lor postfacere. Mie imi place ce am văzut şi nu vreau să mă incarc negativ cu neimplinirile lor de moment. M-am uitat, m-am bucurat, să fie sănătoşi, o să mă mai uit de multe ori in albumul ăsta.

Fotoexplicaţie. Dacă editorul vrea să vă ia banii pe albume, pe fotografii noştri ii doare in cot de asta. Vor să ajungă celebri, ceea ce e spre marele avantaj al privitorilor. Aşa că zboară pe la Roma, Madrid etc., unde pierd avioanele de intors ca să mai tragă nişte cadre, merg pe la Beşchez, Găgăuzia, unde poţi să iţi pierzi minţile pe nişte drumuri nenorocite. Harta detaliată a Romăniei o desenează din memorie. Am intrebat de ce nu există fotografii cu politicieni şi am primit următoarele răspunsuri: a) nu pot să iţi zic acum, că sunt cu copilul;

b) de ce nu scrii despre ceea ce e in album? Păi, ceea ce e o să vedeţi, despre ceea ce nu e intrebaţi dumneavoastră. In stilul ăsta se pot bate cămpii pănă la ultima pagină a albumului, dar esenţa e profesionalismul. E un cuvănt urăt... Fotografii de la Jurnalul sunt profesionişti. Aşa sună ceva mai bine, dar tot nu...

In concluzie, dacă vreţi să vă bucuraţi vreo oră-două, mergeţi la TNB. Astăzi este vernisajul expoziţiei, incepe pe la 19:00. O să vină şi Cristian Tudor Popescu, in seara asta ca exponent al Clubului Romăn de Presă, ca să işi dea cu părerea despre fotografia de ziar. Apare şi Marius Tucă, deh, că e director, pe de o parte, şi că ii apreciază pe fotografii angajaţi la JN, pe de altă parte, d’aia şi au salarii mari.

N-aveţi timp azi, păcat. Dar veniţi măine, poimăne, pănă pe 28 decembrie vă găsiţi o "fereastră". Să o deschideţi, vă faceţi un serviciu!

Personalitate

Vă rog să citiţi aceste nume: Karina Knapek, Bogdan Iuraşcu, Dan Marinescu, Marin Raica, Christian Silva,Lucian Alecu, Victor Stroe, Zoltan Simonffy, Vlad Dumitrescu, Gabi Boholţ, Alexandru Molovata. Aţi trecut cu privirea peste ultimele fără să le vedeţi? Vă rog să le citiţi cu atenţie! Dacă au muncit un an intreg, jumătate pentru ei, jumătate pentru dumneavoastră, merită să le acordaţi zece secunde de atenţie. Or să vină toţi la TNB azi şi in zilele ce vor urma, mai puţin Boholţ, care e plecat din ţară. Puteţi face un exerciţiu: uitaţi-vă la fotografii şi la feţele autorilor, iar apoi incercaţi să asociaţi imaginile cu persoanele. Aveţi dreptul la trei incercări. E suficient.

×
Subiecte în articol: arte