x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Fotografie de Jurnal - Romania si oamenii ei

Fotografie de Jurnal - Romania si oamenii ei

de Loreta Popa    |    Roxana Roseti    |    07 Dec 2006   •   00:00
Fotografie de Jurnal - Romania si oamenii ei

Pentru al treilea an consecutiv, echipa de fotoreporteri a Jurnalului National a expus la 5 decembrie Fotografie de Jurnal in foaierul Teatrului National din Bucuresti.

FOTOGRAFIE DE JURNAL 2006. Pentru al treilea an consecutiv, echipa de fotoreporteri a Jurnalului National a expus la 5 decembrie Fotografie de Jurnal in foaierul Teatrului National din Bucuresti.
Jurnalul National a oferit, nu intamplator, luni, 4 decembrie, cititorilor sai o Editie de Colectie numita "Fotografii", care a reusit sa scape din ghearele uitarii cateva povesti ale unor oameni deosebiti, artisti fotografi. Nu intamplator spuneam, pentru ca marti, 5 decembrie, echipa de fotoreporteri a Jurnalului National a expus in foaierul Teatrului National Fotografie de Jurnal. Echipa - Dan Marinescu, Marin Raica, Christian Silva, Karina Knapek, Gabi Boholt, Victor Stroe, Lucian Alecu si Alexandru Molovata, prezentata de directorul ziarului, Marius Tuca, a deschis o usa celor de fata lasand-i sa vada lumea si oamenii prin ochii lor. "Poti sa ma atingi daca vrei", spunea colegul Dan Marinescu pe fondul cuvintelor lui Marius Tuca. "Simti cum te patrunde talentul?". Zau ca avea dreptate...

Talent. O echipa inchegata, capabila de lucruri uimitoare, mereu gata de provocare, mereu pregatita sa descopere. Printre vizitatori, Stela Popescu, Doru Rancea, Cristina Deleanu, Eugen Cristea, regizorul Ion Puican, Nelu Ploiesteanu, Lucia Muresan, dar si Luiza Berman, acum in varsta de 86 de ani, sotia marelui artist fotograf Berman. Fotografi cu suflet si-au prezentat poezia muncii lor de fiecare zi, imagini pe care cu siguranta nu le poate uita nimeni, despre o tara numita Romania si oamenii ei in ipostaze interesante, inedite. O imagine inseamna o mie de cuvinte, iar artistii fotografi sunt acei oameni daruiti de sus cu un har, acela de a imortaliza Clipa, de a opri Timpul.

Actrita Lucia Muresan, care a fost timp de 40 de ani sotie de artist fotograf, ne-a declarat vizibil emotionata: "Ma uit la fotografii cu imensa nostalgie si in acelasi timp cu multa tandrete. Am stat aproape 40 de ani langa un mare artist fotograf, Ion Miclea, si simt ca am dreptul sa spun macar pe jumatate ca sunt profesionista. Aplecarea catre urat, chiar daca uneori lucrurile sunt grave si temele cumplite, ma cutremura. Este in expozitie un portret al unei femei nu stiu cat de batrane, dar peste care anii au trecut greu, superb, cutremurator, se poate scrie despre el o poveste. Apoi, toata istoria aceea cu copilul pierdut, gasit, abandonat este de un tragism teribil. Alternanta de alb/negru si sepia este foarte interesanta si aproape odihnitoare pentru ochi. Multa culoare. Sunt cateva peisaje minunate, de munte, cu ciobani, cu capite de fan, sunt sensibila, de ce sa nu spun, la asta, cateva portrete foarte interesante, sunt foarte frumoase. Desi este o aplecare spre urat, sigur ca viata nu este minunata, dar exista totusi din cand in cand un echilibru. Este minunat ca oameni tineri abordeaza meseria aceasta de pe pozitiile oamenilor scoliti, ale oamenilor de cultura".
Expozitia Fotografie de Jurnal poate fi vizionata pana la data de 22 decembrie.
Emotia
"Am venit cu gandul ca nu ma mai poate surprinde nimic si emotia de anul trecut nu mai are cum sa vina. M-am inselat, am simtit emotia aceea pe care o ai dupa primul sarut. Nu s-a schimbat nimic, am ramas surprins, si nu mai vreau sa mi se intample si la anul!"
  • Marius Tuca despre expozitie
  • IMPLINIRE
    "Baietii talentati au mai scos o expozitie. Sentimentul implinirii devine cu atat mai important si cu atat mai semnificativ in momentul in care faci acelasi lucru de mai multe ori. Ei au reusit pe deplin acest lucru, iar evenimentele de genul acesta sunt rare. Ii rugam pe cei care trec pe aici sa vina sa vada oameni, sa vada idei"
  • Marius Tuca despre echipa de fotoreporteri
  • Info

    Romantic FM. In urma celui mai recent Studiu de Audienta Radio, realizat in perioada 4 septembrie-29 octombrie 2006 de catre IMAS si Mercury Research, se poate constata ca in ultimele sase luni, peste 26.000 de bucuresteni s-au alaturat iubitorilor de Romantic FM, ridicand media zilnica la 109.100 ascultatori fideli. Iubitorii programelor de calitate de la Romantic FM sunt oameni activi, cu varste intre 30 si 59 de ani, cu studii superioare si pozitie sociala buna. Datorita ascultatorilor sai exigenti, Romantic FM are acum o cota de piata la nivelul intregii zile de 6,1%, o crestere solida fata de cele 4,3 procente din primavara acestui an.

    Protest. Salariatii RomaniaFilm ameninta cu greva, daca ministrul Culturii nu accepta sa discute despre viitorul RADEF. Vicepresedintele sindicatului RADEF, Bela Hente, a declarat ieri ca, daca ministrul accepta sa vorbeasca despre strategia de vanzare a salilor si spatiilor cinematografice, angajatii Regiei vor intra in greva si vor picheta sediul Ministerului Culturii. "Vanzarea activelor regiei nu este altceva decat transformarea cinematografiei intr-o «Hirosima» a culturii romanesti", a spus Hente, citat de Mediafax. (R.D.)

    Publicitate externalizata. De la 1 ianuarie 2007, gestionarea spatiului publicitar al postului tv Antena 1 va fi preluata in exclusivitate de regia de publicitate C.L.I.R Media, administrata de Laurentiu Ionete (vicepresedinte de marketing si vanzari al postului). Camelia Voiculescu, presedinte si director general al postului Antena 1, a spus ca a decis sa faca acest pas "in vederea cresterii performantelor financiare ale statiei". C.L.I.R. administreaza in prezent spatiul publicitar al canalelor Antena 3 si Euforia Lifestyle TV, de asemenea detinute de Intact. (Sebastian S. Eduard)

    Lacrimi pe DVD. Dupa un real succes inregistrat pe micile ecrane si difuzat apoi in majoritatea cinematografelor din tara, Pro Video aduce, din 11 decembrie, unul dintre cele mai asteptate filme pe DVD ale acestui an, "Lacrimi de iubire". Plecand de la o poveste impresionanta transpusa apoi intr-o ecranizare de succes, eroii telenovelei au dat nastere unei productii care a atras mii de fani. Un complex de trairi expuse intr-un film in care Adela Popescu si Dan Bordeianu sunt protagonistii unei incredibile povesti de dragoste.

    ×
    Subiecte în articol: arte fotografie jurnal