x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Funeralii fericite"

"Funeralii fericite"

de Ema-Augusta Banu    |    21 Sep 2010   •   00:00

"Lionel Frunza este un român hăituit de ambiţia naturalizării galice, chiar dacă asta nu-i va aduce transformarea numelui în Feuille, ci doar dispariţia căciuliţei de pe «a»-ul final din «Frunză». Deprins să se trezească înainte de soneria deşteptătorului, dansator de vocaţie, grijuliu şi cu vecinii, şi cu lămâiul din apartament, Lionel (fost Ionel, fireşte) e un cetăţean model. Nu încalcă nici o regulă de bună convieţuire şi nu indispune pe nimeni. Toate merg ca unse până când o ghicitoare îl anunţă când anume va muri. Atunci mecanismul impecabil al lui Lionel se dereglează, iar culoarea vieţii netrucate îi revine în obraji." Personajul principal al romanului-şampanie "Funeralii fericite" semnat de Adrian Lusting "trăieşte" astfel povestea unei "inserţii" sociale identitare.

Lansată recent la Teatrul Odeon din Capitală în compania autorului, a criticului literar Alex Ştefănescu, scriitorului Radu Paraschivescu dar şi a actorilor George Mihăiţă, Valentin Teodosiu şi Jojo ("potenţiali interpreţi ai filmului care se va face... când se va face"), cartea reprezintă o reîntoarcere a autorului, după 20 de ani, la statutul de romancier. "În ultimii ani am preferat teatru pentru că în teatru confirmarea este imediată", a declarat scriitorul. Cu Horaţiu Mălăele regizor dar şi personaj principal, ecranizarea romanului va prinde contur cel mai probabil anul viitor la Studiourile MediaPro Pictures.

La eveniment, Alex Ştefănescu a elogiat atât "construcţia ingenioasă a cărţii", cât şi "umorul extraordinar" bazat pe absurd şi o inteligenţă sclipitoare, în timp ce Radu Paraschivescu, îngrijitorul colecţiei Editurii Humanitas "Râsul lumii" (în care apare cartea), a remarcat "capacitatea de a fraza nervos, scurt" a autorului, "alerteţea" de-a dreptul "filmică", marcată de "experienţa şi vibraţia omului care scrie scenarii". Iar de la dramă la comedie nu-i decât un pas. Pentru că finalul ni-l putem alege singuri, de vreme ce Adrian Lustig a lasat cititorului doua epiloguri: "unul pentru pesimişti, celălalt pentru optimişti".

Adrian Lustig a debutat în presă în 1979, în revista Luceafărul, pentru ca trei ani mai târziu să-i apară primul volum, romanul "Romanţă cu stagiari" (Editura Cartea Românească). Prima apariţie la televiziune are loc în 1987, cu teleplay-ul "O poveste romantică", iar debutul în teatru se petrece la Iaşi, în 2002, cu piesa "Circul Matteo". Cea dintâi piesă radiofonică, "Poker", s-a jucat în 2003, iar primul film căruia îi semnează scenariul, "Nunta mută", a apărut în 2008.

×
Subiecte în articol: arte