x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale GAina e o oratanie avangardista

GAina e o oratanie avangardista

de Luiza Moldovan    |    26 Aug 2005   •   00:00
C(RAMPE)
Sase. Sase miliarde de gaini traiesc, in acest moment, in lume, impreuna cu un miliard de oi, cateva sute de milioane de capre si ceva mai putini porci.
Daca vreti sa va cumparati un porc ca sa va jucati cu el cand va plictisiti, aflati ca poate ajunge sa cantareasca in jur de doua sute de chile. "Asta inseamna intr-adevar, MARE", cum spune prezentatorul unei emisiuni de pe Travel, ceea ce, nu-i asa, presupune sa ai spatiu, nu gluma, si suficient potol in fiecare zi a saptamanii; deoarece, dupa studii indelungate, oamenii de stiinta au remarcat ca porcii nu tin post (prin urmare, economiile fiind excluse).

Atentie! Existenta bibelourilor reprezentand balerine triste, mosi ingandurati si cai cu copite-n vant poate fi serios periclitata de acest animal despre care am mai aflat ca este si foarte prietenos. Calitatea asta singura nu-l recomanda drept animal de companie decat daca ai gusturi exagerate, esti un miliardar excentric sau pur si simplu crezi c-ai fost porc in alta viata si-acum vrei sa mai vezi o data cum e.

Sa revin totusi la suratele mele, gainile (cotcodac, fetelor, va pup, pa, pa!). Dupa o aritmetica simpla (prezentata la inceputul emisiunii) pe cap de vita furajata sta o gaina. Deci, cum ar veni, o vita, o gaina, o vita, o gaina. Gaina intra la capitolul "oratanii" (nu-i frumos din partea dumneavoastra, domnilor oameni de stiinta, dar o sa-ncerc sa ma obisnuiesc cu noul meu statut).

Se numeste "oratanie" (ce uraaat!) tot animalul cu pene, care are proprietatea ca e mancabil si face oua mancabile. Bibilica este si ea o oratanie, la fel ca si curcanul, gasca, rata si ce se mai foieste pe langa casa omului. Daca vreti o gaina pe post de animal de companie, ar trebui sa tineti cont de faptul ca aceasta face mult zgomot mai ales cand e preocupata de facutul oualor, chestie care, la un moment dat, s-ar putea sa vi se para enervanta; de-aici plecand, cu o emotie irepresibila, ati putea risca sa intrati in randul criminalilor de rand, rupandu-i acesteia capul (e frumos asa ceva?).

Mai aflu despre gaina c-a fost domesticita cu cel putin o mie patru sute de ani inainte de era crestina. Marfa! Prin urmare, gaina e o oratanie avangardista.

Despre oi, numai de bine! Inteleg, din acelasi documentar de pe Travel, ca nu-i asa usor sa ai o oaie, darmite mai multe sute! O oaie e o oaie, cum ar spune poetul, chestie care, prin deductie cumva logica, ar deveni ca mai multe oi sunt tot atatea oi. Ciobanul care le-ngrijeste a spus ca el poate trai fara masina, dar ca fara cainele sau, nu. Ceea ce, pentru un om al mileniului trei, mi se pare o chestie foarte cool.

×
Subiecte în articol: arte gaina