x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gală de Crăciun de Cartea Recordurilor

Gală de Crăciun de Cartea Recordurilor

de Dana Andronie    |    19 Dec 2010   •   18:06
Gală de Crăciun de Cartea Recordurilor

143291-3-copy.jpg“Dacă accepţi numai ceea ce este mai bun, până la urmă chiar asta primeşti”, a descoperit în secolul trecut un scriitor englez, pe numele său William Maugham. De zece ani încoace, braşovenii primesc “Marea Gală de Crăciun” a Operei Braşov. Au acceptat numai ceea ce este mai bun şi în fiecare an cumpără bilete la Gala Operei de sub Tâmpa. Şi-au dorit cu tot sufletul şi exact ceea ce şi-au dorit au şi primit... De acest lucru, e adevărat, a avut grijă Cristian Mihăilescu, directorul Operei Braşov. Dar cum s-a născut Gala de Crăciun?

Am primit răspunsul direct de la cel care în ultimul deceniu s-a învrednicit să ducă această cruce – Cristian Mihăilescu. “Gala s-a născut în anul 2000, când am ajuns director al Operei din Braşov. Veneam cu experienţa de la Opera din Constanţa, unde realizam cu succes astfel de gale. La început, a fost o uşoară reţinere din partea braşovenilor... Prima gală a avut loc în sala Teatrului Dramatic, cu 800 de persoane. Atunci au participat Felicia Filip, Iris, Horaţiu Mălăele etc. Spectacolul a avut un asemenea succes, încât imediat a devenit un punct de referinţă în agenda braşovenilor. Am continuat câţiva ani în sala Teatrului Dramatic, dar biletele se epuizau în trei zile.

Am zis să facem un al doilea spectacol, însă în această perioadă vedetele sunt foarte solicitate şi nu se putea realiza încă o gală. Astfel ne-am gândit la o sală mai mare, la Sala Sporturilor, fiind singura din Braşov cu o capacitate mai mare. La prima ediţie, acum cinci ani, am lucrat două zile şi două nopţi pentru a amenaja sala. Am acoperit-o cu zeci de metri de ţesături albe şi roşii (culorile tradiţionale ale Crăciunului), am pus brazi, ecrane care redau ceea ce se întâmpla pe scenă şi... sala s-a umplut. Şi se tot umple în fiecare an... În 2009 s-a atins recordul de şase ore şi zece minute de spectacol de Crăciun! “Nu ne propunem să ne depăşim propriul record, ne dorim calitate! – spune directorul. Avem efecte pirotehnice, ninsori, avem şi alpinişti utilitari care coboară din vârful sălii. Anul trecut, chiar Moş Crăciun a venit cântând de la o înălţime de 14 metri. Ulterior, s-a descoperit că Moşul era Felicia Filip...”

Se respectă toate gusturile şi pretenţiile, de la operă la folclor, colinde, dans, balet, poezie, momente vesele şi glasuri puternice ale corului Operei Braşov, glasuri cristaline de copii, toate pentru a aminti că aici, pe Pământ, în Braşov, se petrec minuni cel puţin o dată pe an. Preţul biletelor variază între 40 şi 70 de lei. Cine a venit o dată va veni de fiecare dată. Deja e o tradiţie ce nu mai poate fi întreruptă! “În timpul anului, mă opresc oamenii pe stradă să-mi aducă aminte că trebuie să organizăm gala!” – mai spune Mihăilescu. Anul acesta, ca-n toţi anii negreşit, Gala de Crăciun a Operei Braşov are loc mâine, cu începere de la ora 19:00. Afişul e tare generos: Felicia Filip, Mircea Baniciu, Angela Similea, Ovidiu Komornyik, preotul Cristian Pomohaci, balerinii Răzvan Mazilu, Iudith State şi Vanda Ştefănescu, Bianca Fota, Gigel Ungureanu (prim-balerini ai Operei Naţionale Bucureşti), “The Sinners” Quartet, Corul Unison, Nicolae Voiculeţ, Georgia Gulea şi soliştii, corul, baletul Operei Braşov. Dirijor Ciprian Teodoraşcu (Opera Naţională Bucureşti). Regia şi prezentarea: Cristian Mihăilescu.

×
Subiecte în articol: arte