x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gary Moore a fost stăpânul chitarei

Gary Moore a fost stăpânul chitarei

de Alex Revenco    |    19 Iul 2010   •   00:00
Gary Moore a fost stăpânul chitarei

Duminică seară, Ciuc Summer Fest a luat sfârşit cu un concert de excepţie oferit de inegalabilul chitarist, aflat pentru prima oară în România.

Gary Moore a dominat scena şi, de unul singur, şi-a demonstrat virtuozitatea, dar efectul poate nu ar fi fost acelaşi dacă nu ar fi fost acompaniat discret, dar foarte eficient de trei muzicieni remarcabili. La instrumente cu clape şi chitară (deşi cântă la fel de bine şi la saxofon sau clarinet!), Neil Carter - fost în "echipa" lui Moore "pe vremuri" - a revenit după 21 de ani şi cu experienţa colaborării cu grupul UFO.

După ce a apărut pe "One Night in Dublin" (2005) - DVD tribute to Phil Lynott, basistul Jonathan Noyce (ex-Jethro Tull) s-a întors la Gary Moore. El a format o redutabilă secţie ritmică împreună cu cel mai nou coechipier, Darrin Mooney. De 11 ani toboşarul grupului rock Primal Scream, Mooney a mai cântat cu Unkle, Deepest Blue, Gary Moore, David Holmes, The Ragga Twins. Cei patru au repetat împreună câteva săptămâni şi au pus la punct piesele care constituie repertoriul turneului din acest an, prezente şi în setlist-ul concertului de la Bucureşti: "Over the Hills and Far Away", "Thunder Rising", "Military Man", "Days Of Heroes", "Where are you know", "So far away", "Empty Rooms", "Old Wild One", "Blood of Emeralds", "Out in the Fields", "Still Got the Blues", "Walking by Myself" şi, la bis, "Parisienne Walkways".

După cum se vede, Gary Moore & Co. au cântat de toate într-un recital "rotund", care a cuprins hard rock cu mici "floricele" populare irlandeze, rock and roll, blues rock sau pur şi simplu blues. De la ora 21:30 până la 23:00, chitara lui Moore a însufleţit şi a dominat seara, spre bucuria celor aproape şapte mii de oameni veniţi să-l vadă în carne şi oase pe marele chitarist intrat în conştiinţa publicului încă de pe vremea când cânta - alături de Phil Lynott - în Thin Lizzy.

Ultima zi de Ciuc Summer Fest a început cu show-ul E.M.I.L., fanii care au avut curajul de a înfrunta arşiţa strângându-se în faţa scenei pentru a cânta alături de trupă piese precum "Supradoza de vise", "Dubshot" sau "Rom, fum şi vanilie". Scena din Jagermeister Arena i-a găzduit pe The Mono Jacks şi The MOOoD, în timp ce, pe scena principală, Viţa de Vie a cântat, printre altele, "Basul şi cu toba mare", "Vino cu mine", "Sunetul mai tare", "Vina", "Ca un clovn". Iată un fragment din comunicatul final transmis de organizatori: "Ciuc Summer Fest, oferit de Ciuc Premium şi organizat de Emagic, le-a oferit celor peste 22.000 de participanţi o experienţă (f)estivală desăvârşită, cu trei zile de muzică live, peste 70 de muzicieni în 15 show-uri şi o mulţime de «extra goodies», de la jocuri Wii până la haine vintage, pantomimă şi specialităţi orientale! Festivalul a început printr-un show electrizant marca Faithless, a continuat cu o seară seducătoare în acorduri de Pink Martini, încheindu-se pe ritmuri rock şi blues, alături de Gary Moore".

×
Subiecte în articol: magazin