x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gaudeamus - Psihologul Big Brother, in Romania

Gaudeamus - Psihologul Big Brother, in Romania

de Sebastian S. Eduard    |    24 Noi 2006   •   00:00
Gaudeamus  - Psihologul Big Brother, in Romania

Printre scriitorii straini care viziteaza Romania cu ocazia Targului de carte Gaudeamus se numara si Peter Collet, scriitor britanic, autor de best-seller-uri si... psiholog al reality-show-ului Big Brother.

Collet a ajuns ieri-seara la Bucuresti si vine la Gaudeamus pentru a-si lansa ultima carte, "Cartea gesturilor europene". El va fi in aceasta seara invitatul special al emisiunii "Stele de cinci stele", pentru ca maine, la ora 16:00, sa fie prezent in targ, unde va participa la o conferinta de presa si la o sesiune de autografe la standul Editurii Trei.

BIOGRAFIE. Peter Collett este licentiat in psihologie si studii economice la Universitatea Natal si a obtinut doctoratul la Oxford. Multi ani a lucrat in departamentul de studii psihologice experimentale la Oxford University. Interesul sau academic a acoperit o arie larga de studii, incluzand limbajul trupului, stilul directorial, audienta in televiziune. Peter Collett a scris numeroase carti si articole si a fost psiholog consultant pentru Big Brother, UK, aparand saptamanal in emisiune pentru a comenta comportamentul participantilor. Acum are o emisiune numita "Body Talk", pe Channel 4, care are drept suport Cartea gesturilor. In Romania, primul tiraj al volumului sau "Cartea gesturilor" s-a vandut intr-o saptamana, fiind de un an, constant, in topul vanzarilor de carte de nonfictiune cu un tiraj de peste 30.000 de exemplare.

TRATAT DE GESTICA. Volumul pentru care vine in Romania se numeste "Cartea gesturilor europene". Conceputa sub forma unui mic tratat de gestica pe intelesul tuturor, cartea lui Collett invita cititorul la o plimbare pe cararile Europei, oferindu-i detalii savuroase despre comportamentul locuitorilor de pe rafinatul continent. Daca te intereseaza cine a inventat sarutul (frantuzesc!), ce rol are mirosul in cadrul interactiunii sociale, cat iti este permis sa intarzi la o intalnire de afaceri cu un francez, englez, italian si cum trebuie sa-l privesti pentru a garanta reusita afacerii initiate cu el - , cartea lui Peter Collett reprezinta un indreptar pe cat de amuzant, pe atat de util...

ALTI AUTORI STRAINI
Pe langa Collett, alti autori straini vin in vizita in Romania. Nemira intermediaza intalnirea cititorilor romani cu Stephane Audeguy si Mark Taplin, autorii cartilor "Teoria norilor", respectiv "Imperiul deschis". Primul este unul dintre scriitorii francezi invitati la targ de Ambasada Frantei, in contextul in care cea de-a XIII-a editie este dedicata francofoniei. Stephane Audeguy, in varsta de 41 de ani, a primit Premiul Maurice Genevoix al Academiei franceze pentru romanul lui de debut, "Teoria norilor". Celalalt autor, Mark Taplin, a fost atasat cultural la Ambasada americana la Moscova, intre 1984 si 1987. Cinci ani mai tarziu, el s-a intors in Rusia si a strabutut zone odinioara marcate cu rosu pe hartile oficiale sovietice. Din calatoria sa s-a nascut "Imperiul deschis". Acum este adjunct de sef de misiune la Bucuresti.
Un alt scriitor strain invitat la Gaudeamus este Sami Michael, cu "O iubire la Bagdad" (Editura ALL). Cartea este povestea a doi indragostiti, Louise si Said, care, in ciuda impotrivirii familiilor lor, risca totul pentru a ramane impreuna, in vremuri tulburi, in Bagdadul anului 1947. Sami Michael s-a nascut in 1926, la Bagdad, de unde a plecat, in 1948, in Israel. Romanul "O iubire in Bagdad" se numara printre cartile pentru tineret de mare succes in Israel.

×
Subiecte în articol: arte cartea