x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Geniile cronologiei

Geniile cronologiei

de Luiza Moldovan    |    13 Sep 2006   •   00:00
Geniile cronologiei

Exista printre noi si alearga liber acesti. Acesti oameni care exista printre noi, nu doar ca exista, dar exista liber si nu doar ca alearga, dar alearga liber. Exista oameni care nu-i suporta visceral pe ceilalti oameni. Pentru care contabilitatea e calitatea suprema a oricarei fiinte rationale. Acesti oameni sunt niste oameni care. Asa. Am vazut-o pe o tanti care luase la contabilizat nunta lui Peter Imre. Era fascinanta cum putea ea sa numere maslinele. Orele. Caviarul. Si, ah, da, lucru de semnalat in presa, la nunta lui Peter Imre nu s-a consumat traditionala, spectaculoasa, model de cultura si civilizatie romana, pe alocuri plicticoasa, hipercalorica, aducatoarea de boli si nenorociri, crescatoarea de tensiune si colesterol (dintr-ala rau) mamaliga cu sarmale! Bai, deci ce e o nunta daca nu mananci un porc?

Ce e un om care nu observa perspicace faptul ca la aceasta nunta nu s-au mancat porci? Ce fel de om e acela care nu puncteaza cu ceasul in mana ora la care a plecat omul de la nunta lui? Iata tot atatea intrebari.

Un om care nu observa perspicace faptul ca Peter Imre, in loc sa manance trei masline, a mancat de fapt patru este, practic, un nimic. Un om care nu intreaba calare pe masa este de altfel un om care nu intreaba calare pe masa nimic.

De la acesti oameni, noi am invatat ca: unu) este relaxant sa stii ca exista altii mai doi) se pot numara nu numai randunele pe franghii, ci si alte trei) Peter Imre a plecat de la nunta lui, nu la trei (asa cum, gresit s-a speculat in presa), ci la trei si jumatate, ceea ce schimba dramatic situatia de fapt (asta ar putea sa insemne ca i s-a facut somnic) patru) exista oameni care vor sti intotdeauna cu rigurozitate ce face Peter Imre si vor arde de nerabdare sa-l faca in presa de sa nu se vada cinci) exista nunti la care nu se mananca mamaliga (dohhh) sase) avem motive sa credem ca la nunta lui Peter Imre s-a baut sampanie, iar acest lucru ar putea lua o turnura spectaculoasa (cate sticle au fost deschise, tot atatea sticle au fost deschise) sapte) exista oameni care vor sti intotdeauna cate sticle de sampanie s-au deschis la nunta lui Peter Imre, motiv pentru care le recomandam sa tina o agenda opt) exista oameni noua) exista oameni care asa sunt ei zece) exista oameni care tin minte.

Sa ne-ntelegem. Acesti oameni sunt fascinanti prin simplul lor mod de a fi. Niste Javert vigilenti si onctuosi pentru care, cum spuneam, contabilitatea e legea primordiala a firii. Eternele vecine de la parter. Eternul vecin care duce gunoiul fix cand intri tu in lift. Stiu mai bine ca tine cat ai de plata la intretinere si la ce ora ai venit azi-noapte. Ei au somnul superficial, pentru ca trebuie sa stie intotdeauna ce si cum. Cei care spun, indicand cu aratatorul inspre sus: "a-haaa!" (adica stia el, dar astepta doar momentul oportun!). Niste obscure genii ale cronologiei.

×
Subiecte în articol: arte nunta oameni peter imre peter imre