x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale George Zaharescu a incetat din viaţă!

George Zaharescu a incetat din viaţă!

de Roxana Vintila    |    18 Dec 2007   •   00:00

Regizorul de operă George Zaharescu, cel mai longeviv director al Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian", a incetat din viaţă luni dimineaţă, la vărsta de 80 de ani, şi va fi depus la Cimitirul Ghencea, anunţă instituţia.


Regizorul de operă George Zaharescu, cel mai longeviv director al Teatrului Naţional de Operetă "Ion Dacian", a incetat din viaţă luni dimineaţă, la vărsta de 80 de ani, şi va fi depus la Cimitirul Ghencea, anunţă instituţia. Zaharescu suferea de inimă. La dorinţa sa, va fi depus marţi la capela cimitirului Ghencea, iar inmormăntarea va avea loc miercuri sau joi.

Născut in 1927 la Brăila, George Zaharescu a absolvit Conservatorul de Muzică "Ciprian Porumbescu", la secţia regie - operă, in 1956. Doi ani ani mai tărziu a fost trimis la Leningrad, la Teatrul Kirov, pentru specializare. In 1965 a făcut o nouă sesiune de specializări la Opera Comică din Berlin, iar in 1969 a fost trimis la Academia Juilliard, studioul de operă şi musical din New York.

PASIUNE. Din 1956 pănă in 1973 a fost regizor artistic la Opera Romănă din Iaşi, iar in perioada 1964-1970 a fost director artistic al aceleiaşi instituţii. In 1973 a venit in Bucureşti ca regizor artistic la Teatrul de Operetă "Ion Dacian", iar din 1974 pănă in 1990 a fost director al instituţiei. Zaharescu a promovat creaţia romănească (opere, operete, musical-uri) pe scenele din toată ţara. "A fost moartea mea. Am lucrat cu o pasiune nebună. Intotdeauna inspiraţia imi venea de la sine de cum incepeam să citesc o lucrare", spunea regizorul, potrivit unui comunicat de presă.
Ultimul spectacol de operetă pe care l-a montat a fost "Ţara Surăsului" de Franz Lehar şi ultimul musical, "Hello, Dolly" de Jerry Herman

×
Subiecte în articol: arte