x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Grigore Vieru, omagiat prin muzică şi poezie

Grigore Vieru, omagiat prin muzică şi poezie

de Daniela Cârlea Şontică    |    23 Mai 2009   •   00:00
Grigore Vieru, omagiat prin muzică şi poezie
Sursa foto: /Mediafax

Sub titlul "Lumină din Lumină. Taina care mă apără", spectacolul desfăşurat în seara de 21 mai la Sala Palatului a reprezentat un omagiu adus lui Grigore Vieru de artiştii de dincolo şi de dincoace de Prut.



Pe tot parcursul spectacolului, cei din sală au putut vedea chipul poetului pe un ecran din fundal, unde se derulau imagini din diferite contexte literare unde Vieru recita, vorbea şi chiar cânta. A fost o atmosferă de rememorare şi împrospătare cu versul lui Vieru, la aceasta contribuind atât melodiile care au avut aproape toate texte scrise de poet, cât şi prin pasajele de legătură făcute de prezentatoarea spectacolului, prin recitarea unor poeme ale poetului basarabean. Actriţa Lucia Mureşan, cu vocea sa distinctă, a  rostit inconfundabil "Basarabia cu jale". Au cântat cu voci plăcute şi puternice Natalia Barbu şi Doina Istrate, alături de formaţia Milenium, corul de fete Vocile primăverii, toţi din Chişinău, dar a cules multe aplauze şi îndrăgita Anastasia Lazariuc, cu melodiile pe versurile poetului care i-a fost prieten apropiat. Ion Suruceanu a cântat şi el de dragul poetului basarabean, la fel şi Doina Sulac şi Ştefan Petrache. Cristofor Aldea-Teodorovici ni l-a adus în memorie pe Eminescu cel cântat de Grigore Vieru.

EMOŢIA ROMĂNITĂŢII

Un moment de mare priză la public a fost apariţia pe scenă a Lăutarilor lui Nicolae Botgros, care au cântat mai multe cântece şi au acompaniat câţiva interpreţi din Basarabia: Vadim Gheorghelaş, Mihai Ciobanu şi Mihai Munteanu. Au smuls aplauze şi Marius Cristian Pop şi Gheorghe Turda, cel de-al doilea interpretând şi un imn al dorului, compus de Grigore Vieru. Au participat şi familia poetului - Raisa Vieru şi cei doi fii, Călin şi Teodor, cu familiile lor -, precum şi câţiva scriitori din Basarabia, dar şi Adrian Păunescu, marele prieten al lui Vieru. Au fost prezenţi în semn de omagiu şi apreciere a operei marelui poet care a scris în spirit creştin autentic Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ÎPS Ciprian Câmpineanu, PS Ambrozie şi alţi preoţi. Din banii obţinuţi din vânzarea biletelor se va ridica o statuie a poetului basarabean.

×
Subiecte în articol: arte vieru