x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale ICR Lisabona şi Muzeul Naţional de Istorie a României organizează expoziţia "Carol II. Regele culturii, cultul regelui"

ICR Lisabona şi Muzeul Naţional de Istorie a României organizează expoziţia "Carol II. Regele culturii, cultul regelui"

de Carmen Anghel    |    11 Iul 2013   •   18:33
ICR Lisabona şi Muzeul Naţional de Istorie a României organizează expoziţia "Carol II. Regele culturii, cultul regelui"

Carol al II-lea între tron, exil, cultul personalităţii şi Elena Lupescu. O expoziţie eveniment s-a deschis astăzi în Portugalia, în Salonul Imperial al Hotelului Palácio din Estoril. Expoziţia se cheamă "Carol II. Regele culturii, cultul regelui" şi este organizată de Institutul Cultural Român Lisabona în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României(MNIR).

Expoziţia documentară este organizată cu prilejul comemorării a şaizeci de ani de la moartea regelui Carol al II-lea al României. Fostul rege a trăit o perioadă din viaţa sa la Estoril şi este înrudit cu casa regală portugheză (prin bunica sa, Antonia de Bragança). Aşadar, Carol al II-lea este una dintre cele mai cunoscute personalităţi româneşti din Portugalia. El a dorit să fie, aşa cum o spunea pe 15 august 1930, la scurt timp după întoarcerea în România, "un Brâncoveanu al culturii româneşti".

Pe tot parcursul domniei sale, Carol al II-lea a sprijinit şi finanţat iniţiativele culturale, dar şi pe oamenii de cultură, fie direct, fie prin instituţiile pe care le-a creat sau le-a întărit. Carol al II-lea s-a preocupat intens şi de accesul la cultură al păturilor celor mai largi din societatea românească a vremii sale, se arată în comunicatul MNIR. De la Fundaţiile Culturale Regale şi până la cele peste 2.000 de cămine culturale săteşti, regele a conceput şi a pus în practică cea mai amplă şi coerentă strategie de dezvoltare culturală pe care a cunoscut-o România până la acea vreme. Dacă a reuşit sau nu să fie "un Brâncoveanu..." nu putem spune noi, dar participând la evenimentul propus de ICR Lisabona şi Hotel Palacio ne putem cu siguranţă face o idee despre rolul culturii în dezvoltarea României interbelice şi despre locul ocupat în lume, prin cultură, de România acelor ani.

În cadrul conferinţei ştiinţifice, susţinută cu această ocazie de dr. în istorie Cornel Constantin Ilie de la MNIR, se va vorbi şi despre felul în care Carol al II-lea a înţeles să instrumenteze instituţiile mai sus amintite în vederea edificării unui cult al propriei personalităţi, în scop politic şi propagandistic. "Pionieratul" său a slujit drept model pentru delirantele forme de cult al personalităţii care s-au etalat ulterior, în România postbelică.

În continuarea acestei sinteze tematice, Alteţa Sa Regală Principele Charles d'Orléans va vorbi în comunicarea sa despre exilatul Carol al II-lea, despre viaţa sfârşită în anonimat a fostului suveran. Principele Charles d'Orléans este autorul cărţii "Les Rois en Exil", dedicată monarhilor exilaţi la Estoril în aceeaşi perioadă cu Carol al II-lea. Un capitol consistent din acest volum îl vizează pe fostul suveran român, fapt care, numai el, îl recomandă editorilor români spre o grabnică traducere, se mai arată în comunicatul MNIR.

Carol al II-lea, rege al României, principe de Hohenzollern-Sigmaringen, s-a născut la 15 octombrie 1893 şi a murit la 4 aprilie 1953. A fost rege alRomâniei între 8 iunie 1930 şi 6 septembrie 1940, când a trecut prerogativele sale regale fiului său Mihai. Carol este fiul cel mare al regelui Ferdinand al României şi al reginei Maria.

Expoziţia din Portugalia poate fi vizitată până la 29 iulie 2013.

×