x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale In cautarea printului Dracula

In cautarea printului Dracula

de Miruna Nicolae    |    24 Aug 2005   •   00:00
In cautarea printului Dracula

Pe langa "Codul lui Da Vinci", o alta carte face furori in Statele Unite. Este vorba de romanul "The Historian", care il are ca personaj principal pe... Vlad Tepes.

Elizabeth Kostova debuteaza pe piata scriitorilor cu un roman care readuce in prezent un nume deseori amintit prin filme si romane: Dracula. Intitulat "The Historian", romanul prezinta pagini intregi despre viata lui Vlad Tepes, aka Dracula. "The Historian" este un roman pe care autoarea le-a pregatit timp de 10 ani si care va fi disponibil si pe piata romaneasca din luna decembrie, la Editura Rao.

THE HISTORIAN. Eroina romanului este o americanca de 16 ani care traieste in Amsterdam. Dintr-o intamplare gaseste in biblioteca tatalui sau o carte medievala, cu pagini albe, in care este scris doar cuvantul "Drakulya". Pe langa aceasta carte, gaseste si niste scrisori, din 1930, adresate "Dragului si nefericitului meu succesor". Aceste cuvinte o intriga si o fac sa se aventureze intr-o calatorie, la sfarsitul careia spera sa-l gaseasca pe Dracula. Insa, pentru a descoperi secretul tatalui sau, ea trebuie sa afle mai intai secretul legendei despre Dracula, de aceea incepe sa se documenteze. Tatal eroinei, Paul, a absolvit o Universitate din America, unde l-a avut profesor pe Bartholomew Rossi. Dupa ce profesorul ii povesteste lui Paul ce a descoperit despre Dracula, dispare in mod misterios. Cariera diplomativa a lui Paul il poarta in multe locuri si isi continua documentarea despre Vlad Tepes. Aflandu-se intr-o biblioteca gaseste o tanara, Helen, care face aceleasi cercetari. Cei doi se gandesc ca daca vor gasi mormantul lui Dracula il vor gasi si pe profesor. Insa Paul dispare inainte de dezlegarea misterului, "dandu-i stafeta" fiicei sale. Prima parte a cartii prezinta cautarile tinerei si descoperirea dintr-o biblioteca din Instambul a unor dovezi despre Vlad Tepes. Hartile sugerau locul unde ar putea fi gasit Tepes, iar alaturi de dovezile gasite la Helen, eroina are o prima pista de cautare spre dezlegarea misterului.

ISTORIC. Cea mai intalnita varianta este aceea ca Vlad Tepes stapanea tinutul Valahia, in secolul al XV-lea. In timpul cat a fost tinut prizonier de otomani, el a invatat multe dintre metodele de tortura pe care le-a folosit mai tarziu. Otomanii au gasit in el o piedica care nu le-a lasat drum liber in tentativele lor de cucerire si, dupa moartea conducatorului, in 1477, i-au luat capul la Instambul. Dupa moartea lui Vlad Tepes a aparut ipoteza ca acesta ar fi fost vampir si ca de fapt ar fi trait multe secole. Bram Stocker a fost scriitorul care l-a "transformat" pe Vlad Tepes in Dracula, facand din el un adevarat mit.

OPINII
Dupa o campanie publicitara facuta timp de 6 luni in Statele Unite ale Americii, lucru nemaivazut pana acum, cartea a fost primita cu interes maxim de catre cititori.
David Liss, autorul cartii "A Conspiracy of Paper", cosidera "The Historian" "un romanul scris minunat, care transpune cititorul intr-o spirala imbibata de mister si de descoperiri".
Publishers Weekly au publicat o recenzie la fel de pozitiva: "Locatii exotice si sete de sange: este greu de crezut ca cititorii nu vor fi incantati".

×
Subiecte în articol: arte vlad dracula tepes