x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Incursiune în fascinanta cultură pop japoneză

Incursiune în fascinanta cultură pop japoneză

25 Mar 2016   •   16:44
Incursiune în fascinanta cultură pop japoneză

Japonia este cunoscută în întreaga lume nu doar prin valorile culturii sale tradiționale precum origami, ikebana, ceremonia ceaiului sau caligrafia, dar și prin succesul de care se bucură cultura pop actuală. Adunând laolaltă elemente inspirate din universul și preocupările tinerilor japonezi din zilele noastre începând cu filme de animație, benzi desenate, jocuri video, până la moda străzii, programe TV, divertisment, muzică, arte vizuale, film, etc, cultura pop japoneză reflectă atitudini și preocupări din prezent, promovând în același timp teme și stiluri ce-și regăsesc originea în forme de artă tradițională.

Pentru iubitorii Japoniei și mai cu seamă pentru cei mai tineri dintre ei, termeni precum manga (benzi desenate), anime (filme de animație), cosplay (prescurtare de la costume play, desemnând vestimentația care imită pe cea a unor eroi de benzi desenate sau animație), kawaii (cu sensul de drăguț, drăgălaș), reprezintă fără îndoială lucruri binecunoscute.

În România, cultura japoneză este percepută în moduri diferite. În timp ce pentru foarte mulți, Japonia este o țară cu o cultură distinctă, ce îndeamnă la explorare, pentru persoanele care au avut un contact minim cu aceasta cultură, este un tărâm mistic, complet extraterestru, iar pentru tinerii, care au cunoscut țara doar prin prisma limitată a câtorva anime-uri, Japonia este un tărâm al făgăduinței.

“Mulți tineri au inițial o opinie foarte naivă despre Japonia. Pe măsură ce cresc și se educă mai mult, încep să descopere complexitatea reală a culturii japoneze. Aici, anime-urile și manga-urile pot fi o sabie cu două tăișuri. Pe de-o parte sunt o poartă foarte bună către cultura niponă, dar pe de altă parte oferă doar o imagine simplificată a lucrurilor. Depinde de fiecare tânăr în parte cât de mult vrea să se educe pe acest subiect.” povestește Dan Comșa, coordonator Nijikon

Nijikon – celebrarea culturii pop

Prima ediție Nijikon a avut loc în octombrie 2007, în incinta Muzeului Național de Artă Contemporană din București, unde a reușit să adune peste 1000 de vizitatori în cele două zile ale sale. De la a doua ediție, din 2008, evenimentul s-a mutat la Palatul Național al Copiilor și a început să crească de la an, la an.

Nijikon a venit ca un răspuns la dorințele comunității anime/manga din România de a avea un eveniment la care să se adune și să-și sărbătorească pasiunea, astfel că, în fiecare toamnă, festivalul adună în jur de 3000 de vizitatori interesați de domeniul culturii pop.

Numele de "Nijikon" provine dintr-un neologism japonez: “"NijiKon" sau "complex 2d" este sentimentul sau opinia că lumea și personajele 2d (din anime sau manga) sunt mai atractive decât lumea reală. Având în vedere caracterul înrăit al multor fani anime sau manga, precum și sufixul "kon" care se potrivește bine cu o convenție, am decis să adoptam acest termen ca denumire a evenimentului nostru.” explică Dan Comșa.

Toate orașele importante din România au grupurile lor de fani, așa că există și evenimente mai mici, organizate de comunități locale. Pe lângă Nijikon, un alt eveniment mare care celebrează cultura pop japoneză este Otaku Festival, cel mai vechi de acest gen din România, prima ediție având loc în octombrie 2006.

Anul acesta, pasionaților li se pregătesc mai multe evenimente dedicate acestui fenomen, printre care: East European Comic Con (27-29 mai 2016, Romexpo, București), Nijikon (data nu s-a stabilit încă), MCM Expo (în octombrie, la Londra,), în cadrul căreia vor avea loc finalele Eurocosplay, eveniment la care Nijikon este partener oficial din 2012.

În cadrul concursului de cosplay, desfășurat de Nijikon, se alege și reprezentantul României la Eurocosplay din cadrul MCM Expo.

În România cultura pop japoneză are o comunitate importantă de fani și continuă să adune popularitate pentru că se pliază foarte bine pe nevoile de divertisment ale tinerilor, care în general sunt atrași de tot ce este nou sau diferit.

Ce este Nijikon?

“Nijikon este ceea ce se numeste ”convenție multidisciplinară” - eveniment bazat pe mai multe aspecte ale culturii pop moderne: film, anime, manga, muzică, gaming în special, cu mai multe domenii acoperite într-o măsură mai mare sau mai mică. Vizitatorii vin pentru socializare într-un cerc cu interese similare, sau pur și simplu pentru diverse secțiuni ale evenimentului.” explică Dan Comșa, coordonator Nijikon

Deşi zona în jurul căreia se centrează Nijikon este cu predilecție cultura pop japoneză, în special manga și anime, evenimentul se adresează de asemenea și iubitorilor de comics, jocuri video, filme etc.

×
Subiecte în articol: Nijikon japonia