x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Info

Info

de Jurnalul National    |    01 Feb 2008   •   00:00

Ceauşescu, în mass-media. Conform unei analize realizate de Monitoring Media, pos­turile de televiziune din Ro­mâ­nia au difuzat anul trecut nu mai puţin de 157 de &a

Ceauşescu, în mass-media. Conform unei analize realizate de Monitoring Media, pos­turile de televiziune din Ro­mâ­nia au difuzat anul trecut nu mai puţin de 157 de ştiri cu referire la Nicolae Ceauşescu. TVR 1 conduce în topul posturilor care au difuzat informaţii cu referire la epoca ceau­­şistă, cu 46 de ştiri din cele 157, urmat de Antena 1 (41), Pro TV (22), Realitatea TV (20), Antena 3 (11), Prima TV (9) şi  B1 TV (8). De asemenea, conform ace­le­iaşi monitorizări, au fost înregis­tra­te 47 de declaraţii din partea a 32 de persoane, în care se făcea referire la Ceauşescu. Mircea Di­ne­s­cu, Victor Ponta, Valentin Ceau­şescu, Marian Oprean, Adrian Iorgulescu şi Paul Niculescu Mizil se numără printre cei care au făcut cel mai des trimiteri la personajul de tristă amintire.  În perioada 1997-2007, mass-media a prezentat constant ştiri şi articole în care era menţionat numele dictatorului Nicolae Ceauşescu. Ţi­nând cont de faptul că s-au înregistrat diferenţe notabile între media româneşti din 1997 şi media din 2007, atât ca număr de instituţii, dar şi ca număr de ştiri şi articole, anul 2006 a avut cea mai “bogată recoltă” în ceea ce priveşte po­me­ni­rea dictatorului, cu 1.969 de men­ţio­nări în presa scrisă, anul 2005 este pe primul loc la secţiunea televiziune (352 de referiri), în vreme ce pe calea undelor, numele lui Nicolae Ceauşescu s-a făcut auzit de 148 de ori în decursul anului 2004. (O.M.B.)

 

În linie dreaptă. Procesul de votare a Premiilor Oscar a intrat miercuri în faza finală, o dată cu trimiterea prin poştă a formularelor destinate desemnării câştigătorilor trofeelor decernate de Academia americană de film, au anunţat organizatorii ceremoniei. Rezultatele voturilor vor fi ţinute secrete până la 24 februarie, când vor fi anunţate în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Teatrul Kodak din Los Angeles. Ceremonia din acest an ar putea fi anulată în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu scenariştii americani aflaţi în grevă din 5 noiembrie 2007. (O.M.B.)

 

Nobel. Scriitoarea Doris Lessing a intrat miercuri în posesia Premiului Nobel pentru literatură la 2007, în cadrul unei ceremonii organizate special pentru ea la Londra. Romanciera în vârstă de 88 de ani nu a putut să fie prezentă la gala organizată la Stockholm, pe 10 decembrie, din motive de sănătate. În octombrie, scriitoarea a devenit a 11-a femeie care a primit Premiul Nobel pentru literatură de la crearea distinc­ţiei, în 1901. Lessing a fost re­com­pen­sată pentru opera sa marcată de temele Africii şi feminismului. (C.S.)

×
Subiecte în articol: arte