x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Investitie - Hectare de caricaturi

Investitie - Hectare de caricaturi

de Cristina Ologeanu    |    12 Sep 2006   •   00:00
Investitie - Hectare de caricaturi

Cativa caricaturisti din Ploiesti au lansat pe internet "Festivalul International Caragiale". Recent, prin targ a circulat zvonul ca Gigi Becali ar fi interesat sa cumpere cele peste 3.000 de caricaturi cu I.L. Caragiale adunate pe parcursul celor cinci editii de festival.

Asociatia caricaturistilor "Cartoonists Rights Network Romania" din Ploiesti a initiat, in urma cu cinci ani, un festival international dedicat marelui scriitor I.L. Caragiale. Bilantul celor cinci editii este unul incurajator. Peste 1.500 de artisti plastici din 123 de tari de pe toate continentele au raspuns apelului lansat de Nicolae Ionita, presedintele Asociatiei Caricaturistilor, de a-l desena pe Caragiale. De altfel, aceasta colectie a intrat in vizorul reprezentantilor prestigioasei "Guiness Book". In acest sens, o comisie a "Cartii Recordurilor" va decide daca I.L. Caragiale poate fi desemnat personalitatea universala cu cea mai mare colectie de portrete care il infatiseaza, executate de nume mari ale graficii umoristice mondiale. Cu asa prestigiu, orice om de afaceri se poate gandi ca s-ar putea alege cu ceva de pe urma acestor caricaturi. Insa domnul Ionita a apreciat ca, deocamdata, in tara noastra, piata inca nu este dezvoltata in acest sens, spre deosebire de cele occidentale.

ALTE PROMISIUNI. Presedintele asociatiei din Ploiesti ne-a mai marturisit ca, de-a lungul timpului, au mai fost si alte persoane interesate de aceasta colectie, printre care se numara Pavel Susara si Razvan Theodorescu. "Nu urmarim vanzarea acestei colectii. Noi, reprezentantii Asociatiei, ne consideram doar administratorii, cu mandat limitat, al acestei colectii si, ca urmare, ne bucura daca prin modesta noastra activitate putem contribui la promovarea lui Caragiale. Ne-am dori foarte mult sa se gaseasca un spatiu potrivit unde sa fie expuse aceste portrete, astfel incat ele sa nu fie vazute doar pe internet. De ani de zile purtam discutii cu o serie de persoane care ne-ar putea ajuta in acest sens, dar nu ne-am ales decat cu promisiuni", a mai precizat Ionita.

LA TNB. In urma unei discutii cu Ion Caramitru, directorul Teatrului National "I.L. Caragiale", Ionita a primit promisiunea ca in perioada 7-30 octombrie se va organiza o expozitie cu aceste caricaturi la Sala "Liviu Rebreanu" a Nationalului Bucurestean. Toate bune si frumoase, insa, dupa ce a batut palma, dupa ce insusi Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene, a acceptat patronajul acestei expozi-tii, Nicolae Ionita crede ca portrete-le lui Caragiale nu vor ajunge sa fie expuse la TNB. "Dupa ce am primit promisiunea ferma a unui particular ca imi va sprijini financiar initiativa, acesta ma tot amana, iar oficialitatile ploiestene la care am apelat se fac ca ploua si nimeni altcineva nu-mi intinde o mana de ajutor."

GIGI BECALI SI CARAGIALE
Recent s-a vehiculat ca Gigi Becali ar dori sa cumpere colectia de caricaturi. "Am primit o astfel de propunere din partea unui cetatean care a spus ca il reprezinta pe Gigi Becali si mi-a dat de inteles ca va oferi o suma generoasa. Dar nu a mai revenit", sustine Ionita. Contactat, Gigi Becali a spus ca el nu este interesat de aceste caricaturi, pe care le-a calificat ca fiind "lucratura diavolului".
×
Subiecte în articol: arte caragiale caricaturi