x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Invitaţie la “Miercurea lejeră”

Invitaţie la “Miercurea lejeră”

de Mihai Stirbu    |    06 Mai 2008   •   00:00

“Miercurea lejeră”, de la Centrul Naţional al Dansului – Bucureşti, sugerează un tip de spectacol în timp real, în care orice elaborare sau prestabilire este exclusă.

“Miercurea lejeră”, de la Centrul Naţional al Dansului – Bucureşti, sugerează un tip de spectacol în timp real, în care orice elaborare sau prestabilire este exclusă.

 

Mihai Mihalcea, invitatul lunii mai al proiectului “Amprenta”, derulat de Centrul Naţional al Dansului, propune pentru seara de mîine un eveniment semnat Maria Baroncea & Eduard Gabia. Coregrafii vor veni, în Studioul 2 al instituţiei începînd cu orele 20:00, cu laboratorul lor de preocupări şi demersuri intime şi îl expun în faţa celor dispuşi să participe la afirmaţii şi interogaţii libere, lipsite de constrîngerile şi stresul unui spectacol lucrat o perioadă pentru a avea premieră într-o anumită seară.

“Un spectacol care neavînd un trecut, nu trebuie să aibă nici viitor, doar un prezent - acum. Dispărînd, aşa cum a apărut, facînd doar afirmaţia acelui moment. Afirmînd în fiecare miercuri, în timp, afirmaţiile ajung să fie ale unei săptămîni, ale unor luni, ale unui an - anul afirmaţiilor lejere”, susţine Eduard Gabia.

 “Miercurea lejeră” mizează pe forţa de improvizaţie care devine cu atît mai puternic performativă cu cît e legată de momentul în care dansatorii aleg să se expună fără perioade de reflecţie, doar cu ce au în cap în acele minute. Prezenţa dansatorilor şi prezentul lor nemediat devine materialul lejer al fiecarei zile de miercuri.

La acest spectacol intrarea este liberă.

×
Subiecte în articol: arte