x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Jean Luc Ponty and His Band

Jean Luc Ponty and His Band

de Alex Revenco    |    29 Iul 2008   •   00:00
Jean Luc Ponty and His Band

VAMA VECHE  ●  Main headliner, la Stufstock 6
Mare maestru al viorii, pe tarimul jazzului simfonic fusion, dar si pe cel al jazz-rockului, Ponty a cintat cu mari nume ale muzicii precum Stephane Grappelli, Frank Zappa, Mahavishnu Orchestra, Elton John, Stanley Clarke etc.



VAMA VECHE  ●  Main headliner, la Stufstock 6
Mare maestru al viorii, pe tărîmul jazzului simfonic fusion, dar şi pe cel al jazz-rockului, Ponty a cîntat cu mari nume ale muzicii precum Stephane Grappelli, Frank Zappa, Mahavishnu Orchestra, Elton John, Stanley Clarke etc.

La Stufstock 6, în seara de 16 august, Jean Luc Ponty îşi va prezenta noul disc, "The Atacama Experience" (2007), alături de grupul său, alcătuit din: William Lecomte (clape), Guy Nsangué Akwa (bas electric), Thierry Arpino (baterie), Moustapha Cissé (percuţie). Înainte de spectacolul din Marina Park, Vama Veche, marele artist a acordat, în exclusivitate, un interviu cititorilor Jurnalului Naţional.

     Jurnalul Naţional: La Stufstock o să cînţi piese de pe "The Atacama Experience" sau o să fie un concert de tip Best Of ?


Noi avem întotdeauna un program amestecat cu piese din anii ’70, din anii ’80, dar şi noutăţi.
Independent

     Cum ai reuşit, la vremea respectivă, să-ţi păstrezi "independenţa", atunci cînd atît Frank Zappa, cît şi John McLaughlin te voiau permanent în formaţiile lor, Mother of Invention, respectiv, Mahavishnu Orchestra?


În 1975 am decis să-mi fac propriul grup şi am refuzat orice propunere o lungă perioadă de timp. Am vrut ca tot timpul avut la dispoziţie să-l dedic compoziţiilor mele, grupului meu şi sound-ului propriu. Singurele colaborări serioase, cu Rite of Strings, au fost în 1994-’95, dar în timpul acestui proiect nu am încetat să-mi văd de treburile mele, cu grupul propriu.

     Crezi că Rite of Strings ar putea fi reactivat?

L-am reactivat deja, în 2004, cu prilejul unui turneiu în Statele Unite şi Canada şi încă o dată în 2007, cînd am cîntat în SUA şi America de Sud. Dar în acest moment nu mă gîndesc la o altă reuniune

     În calitate de "pionier" al genului jazz-rock, te-a tentat vreodată ideea de a ajunge rock star?


Nu, niciodată nu mi-am propus aşa ceva şi întrebarea ta e chiar surprinzătoare pentru mine.

     Crezi că în anii 2000 Nigel Kennedy izbuteşte, în felul lui, ceea ce îţi "ieşea" ţie în anii ‘70 ?

Treabă bună


Eu cred că Nigel şi alţi cîţiva tineri violonişti fac o treabă bună cîntînd la vioară electrică şi dezvoltînd o bază de sunete pe care am început-o încă de la sfîrşitul anilor ’60. Dar dacă te gîndeşti la ceva "revoluţionar", răspunsul meu este nu.

     La această oră ce formulă îţi convine mai mult: în duo cu Wolfgang, cvartet sau cvintet?


Motivul care mă determină să cînt în aceste formate diferite este că fiecare în parte îmi aduce o altă provocare şi constituie un nou stimulent.

DEŞERTUL ATACAMA
"În ianuarie 2006 am început să înregistrăm «The Atacama Experience» şi în aceeaşi lună am plecat în Chile pentru un concert la Santiago. După aceea am petrecut cîteva zile în deşertul din nordul ţării şi am fost deosebit de impresionat de peisajele întîlnite; este cel mai arid deşert de pe glob!”
Jean Luc Ponty

×
Subiecte în articol: arte