x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Joshua Bell, la Ateneul Român

Joshua Bell, la Ateneul Român

de Ema-Augusta Banu    |    23 Mar 2010   •   00:00
Joshua Bell, la Ateneul Român

După recitalul renumitei violoniste Sarah Chang, Agenţia de Vise şi Fundaţia artEST continuă Cruciada Culturii. La 11 mai, începând cu ora 20:00, în Sala Mare a Ateneului Român, Joshua Bell va concerta alături de pianistul Sam Haywood.

UN "SUPERSTAR" AL MUZICII CLASICE
Timp de peste două decenii, Joshua Bell a fermecat publicul meloman din întreaga lume. Violonistul a câştigat un renume naţional la vârsta de 14 ani într-un apreciat concert alături de Riccardo Muti şi Orchestra Philadelphia. Au urmat interpretări sub bagheta unor dirijori de renume alături de cele mai mari orchestre ale lumii. Prestigiosul Avery Fisher Career Grant, dar şi un Premiu Grammy au confirmat prezenţa sa unică în lumea muzicală.

Joshua Bell cântă la faimoasa vioară Stradivarius, supranumită "Gibson ex Huberman", instrument cu o vechime de 300 de ani. Interesele sale diversificate i-au făurit violonistului o carieră dincolo de sobrietatea sălilor de concert, conferindu-i titlul de "superstar" al muzicii clasice. Joshua Bell a fost implicat în crearea partiturii pentru filmul "The Red Violin", pentru care John Corigliano a câştigat Premiul Oscar.

Coloana sonoră a filmului "Îngeri şi Demoni" îi poartă, de asemenea, semnătura. Nu în ultimul rând, Joshua Bell a fost unul dintre primii artişti de muzică clasică care a lansat un videoclip pe VH1.

În 2009, artistul a concertat în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu în faţa unei săli arhipline. Acum, Joshua Bell revine la Bucureşti.

URMÂNDU-L PE CHOPIN
Publicul meloman din întreaga lume a apreciat în unanimitate virtuozitatea lui Sam Haywood. La vârsta de 13 ani a obţinut locul al II-lea în cadrul concursului BBC Young Musician of the Year. A urmat prestigiosul Premiu Isserlis, înmânat lui Sam Haywood de Societatea Filarmonică Regală din Londra, dar şi o lungă perioadă de studiu la Viena sub îndrumarea pianistului Paul Badura-Skoda.

De-a lungul timpului, Sam Haywood a susţinut o serie de recitaluri pe pianul Pleyel, instrument care îi aparţinuse chiar lui Frédéric Chopin. Artistul a compus şi o serie de lucrări scurte pentru pian, incluzând Cântecul Pinguinilor, partitură ce face parte din coloana sonoră a filmului "Marşul pinguinilor".

Din programul recitalului fac parte: Johann Sebastian Bach - Sonata nr. 3 BWV 1016 în Mi major; Ludwig van Beethoven - Sonata op. 30 nr. 2 în do minor; Maurice Ravel - Sonata în Sol major.

Biletele vor fi puse în vânzare în cadrul reţelei Eventim. Evenimentul se bucură de sprijinul Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

Cruciada Culturii este o iniţiativă Agenţia de Vise, agenţie care concepe şi implementează strategii de promovare a produselor prin cultură şi entertainment atât pe media clasice, cât şi prin campanii creative de internet marketing.

×
Subiecte în articol: arte