x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La Academia di Romania, expoziţie “Centenar Gheza Vida”

La Academia di Romania, expoziţie “Centenar Gheza Vida”

de Maria Sârbu    |    24 Oct 2013   •   19:28
La Academia di Romania, expoziţie “Centenar Gheza Vida”

Academia di Romania din capitala Italiei organizează la 26 octombrie, începând cu ora 18:30, vernisajul expoziţiei care marchează centenarul naşterii sculptorului Gheza Vida, cel care a lăsat monumente-simbol în cultura română. Expoziţia dedicată acestui artist, membru al Academiei Române (s-a născut la Baia Mare în 1913 şi a murit la Baia Mare în 1980), va putea fi văzută de marele public între 27 octombrie şi 9 noiembrie (17:00-19:00), la Sala de expoziţii din incinta Academia di Romania din Roma.
Atmosfera artistică din Baia Mare l-a pătruns pe Gheza Vida încă pe când era foarte tânăr, dar a văzut ce este o realitate artistică în Spania, căci a participat ca voluntar la Războiul Civil, a cunoscut viaţa artistică apoi în Franţa şi Ungaria.
A devenit cunoscut în perioada postbelică, când participa la expoziţii naţionale, dar şi la multe expoziţii anuale şi bienale din străinătate, precum cele de la Veneţia, Cairo, Alexandria, Damasc, Moscova, Budapesta, Bratislava, Praga, Berlin, Leningrad (Sankt Petersburg), Sofia, Paris, Varşovia, Belgrad, Helsinki, Bologna, Torino, Roma, Londra, Haga, Bruxelles.
În 2013, cu ocazia centenarului Vida, sub egida Academiei Române, au avut loc diverse manifestări, respectiv expoziţii la Baia Mare, Carei, Cluj-Napoca, Bucureşti. Şi expoziţia de la Roma se înscrie în aceeaşi serie de evenimente dedicate centenarului Gheza Vida. De notat că în vara acestui an Editura Academiei Române şi Editura Mega au publicat albumul “Gheza Vida – centenar 1913-2013”. Este posibil ca în noiembrie să fie inaugurat la Baia Mare “Atelierul memorial Gheza Vida”.

×
Subiecte în articol: Gheza Vida