x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La Muzeul Peleş, expoziţia “Artă şi ceremonial la mesele regale”

La Muzeul Peleş, expoziţia “Artă şi ceremonial la mesele regale”

de Maria Sârbu    |    16 Dec 2014   •   13:33
La Muzeul Peleş, expoziţia “Artă şi ceremonial la mesele regale”

Un cadou deosebit oferă publicului de Crăciun Muzeul Naţional Peleş, organizând o manifestare culturală de excepţie: expoziţia “Artă şi ceremonial la mesele regale”, care se va deschide oficial la 19 decembrie. Cei care vor veni la Castelul Peleş (publicul poate vizita expoziţia între 20 decembrie 2014 - 30 aprilie 2015) vor fi introduşi “în viaţa cotidiană a Curţii Regale din România” petrecută la Castelul Peleş, Castelul Pelişor şi Palatele regale din Bucureşti, prin expunerea de colecţii de porţelanuri, tacâmuri din argint, pahare din cristal destinate meselor de la Curte, precum şi a programului şi meniului zilnic. Vizitatorii vor putea cunoaşte numele oaspeţilor invitaţi la dejunurile oficiale şi la seratele dansante.

Muzeul Naţional Peleş a editat catalogul expoziţiei, cu detalii despre ceremonialul Curţii la mesele regale: ţinuta ce se impunea, obiceiurile culinare, serviciile de masă şi tacâmurile folosite.
Această expoziţie temporară îşi propune, după cum se menţionează în Introducerea din catalog, să aducă în prim-plan acest subiect, urmărind detalii din viaţa cotidiană de la Curtea Regală a României, consemnate în jurnale, memorii, amintiri sau în documente de arhivă.

În ceea ce priveşte “organizarea Curţii”, cititorul este informat că în timpul domniei Regelui Carol I, protocolul era strict şi riguros,
luând forme mai democratice în perioada Regelui Ferdinand
Dar mai multe lucruri pot fi aflate la faţa locului, la Castelul Peleş din Sinaia!

×