x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Landscape!.

Landscape!.

de Mihaela Cazan    |    20 Mai 2011   •   21:00
Landscape!.

Libertate, meditatie, simturi, peisaje artistice. Toate acestea surprinse cu aparatul de fotogra­fiat si expuse privirilor curioase ale publicului.

O expozitie 'neconventionala' de fotografie a putut fi admirata de public la inceputul lunii mai la Muzeul National al Taranului Roman.
Desi ne aflam in secolul al XXI-lea, multi pasionati de fotografie tind sa lase deoparte aparatul digital si sa-si caute aparatul analog, de pe vremea bunicii. Cu ajutorul aparatelor foto 'pe film', poti surprinde momente unice, de-a dreptul impresionante si incarcate de sentiment. Privind o fotografie alb-negru descoperi ca in spatele ei se afla multa munca, pasiune, daruire si dorinta de a te exprima liber.

Analog
Expozitia 'Landscape!' a fotografului ceh Thomas Bican a ajuns pentru prima data in Romania, fiind formata din 12 fotografii in format mare, alb-negru, realizate cu ajutorul camerei de fotografiat de marime medie – Hasselblad. In cadrul expozitiei s-au putut vedea imagini atat din Europa, cat si din tari exotice (din India sau din Brazilia). Cu toate acestea, nu sunt imagini documentare, deoarece Tomas Bican este un fotograf tanar, focalizat mai ales pe vizualizarea originala a peisajului urban.

Publicul vizitator a putut vedea un mod original si creativ de a prezenta lucrari fotografice. Filme folosite, lucrari 'atarnate' pe pereti sau pur si simplu pe podea, aparatura cu ajutorul careia s-au imortalizat momentele expuse fiind la indemana celor dornici de a se initia in arta fotografica. In cadrul vernisajului, pe langa instalatia foto a fost prezentata si o proiectie video.

Tomas Bican apartine generatiei tinere de fotografi cehi care nu au renuntat la folosirea tehnicilor fotografice de tip analog. A absolvit scoala de Fotografie din Praga in 1996, si de atunci a lucrat ca fotograf independent. A primit diverse premii pentru activitatea sa fotografica.
'Landscape!' reprezinta continuarea seriei 'The City' si incheie perioada 'patrata' a artistului. O imagine face cat 100 de cuvinte: digital sau analog? Alegerea va apartine.

×
Subiecte în articol: arte