x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Licitaţie cu o colecţie de 250 de bijuterii excepţionale cu patină şi poveşti     

Licitaţie cu o colecţie de 250 de bijuterii excepţionale cu patină şi poveşti     

de Magdalena Popa Buluc    |    23 Apr 2019   •   15:43
Licitaţie cu o colecţie de 250 de bijuterii excepţionale cu patină şi poveşti     

Artmark vă invită, miercuri 24 aprilie, la Palatul Cesianu-Racoviță, la o licitaţie de Ceasuri, Bijuterii & Artă Decorativă.

Nu lăsați să treacă timpul fără să vizitați noua expoziție de ceasuri de colecţie, bijuterii și artă decorativă. Selecția include ceasuri la prețuri de pornire foarte accesibile, aparținând unor mărci celebre, precum: Cartier, Jaeger-LeCoultre, Rolex, Patek Phillipe etc., o colecție de bijuterii clasice sau contemporane, precum și piese unicat din argint, manufacturate în ateliere celebre din Europa și America.

Într-una din zilele lunii septembrie ale anului 1927, vremea s-a arătat a fi generoasă cu europenii. După 15 ore și 15 minute de înotat, Mercedes Gleitze este așteptată de sute de spectatori la Dover, pe malul Canalului Mânecii. Cade epuizată, dar îi mulțumește lui Dumnezeu că este încă în viață și conștientă. Acea zi avea să rămână de două ori în istorie.

Prima femeie britanică reușește extraordinara performanță de a traversa înot Canalul. Dar nu e singură în această reușită. De-a lungul celor 24 de mile a fost tot timpul însoțită. Și nu ne referim la cei din barca de salvare. Ci la un obiect aparent lipsit de importanță. Un ceas. Ceasul subacvatic Rolex. Primul ceas de mână din lume rezistent la apă. Potrivit însă unor martori ai vremii, opera bavarezului Hans Wilsdorf nu a fost purtat la mână, ci …la gât.

În orice fel ar fost el purtat, cert este că aceasta a fost și cea mai bună manevră de marketing pentru lansarea unui produs direct…în istorie.

De atunci și până astăzi marca Rolex a devenit sinonimă cu precizia, rezistența și eleganța. Dar aceste calități nu au fost suținute doar prin publicitate, ci și prin inovațiile constante care au susținut și întărit brandul.

Rolexul era îndrăzneț, împingând limitele și mergând mai departe dincolo de ele. Popularitatea ceasurilor Rolex a crescut și datorită piloţilor Forţelor Aeriene Regale care le cumpărau tocmai pentru exactitatea lor. Este primul brand din orlogerie ce a utilizat oțelul 904L, un oțel inoxidabil, costisitor și greu de manipulat. Rolex are turnătorie proprie, produce aurul și platina in-house.

În Licitația de Ceasuri, Bijuterii & Artă Decorativă din 24 aprilie, sunt prezente 3 ceasuri marca Rolex, printre care și un Ceas Rolex DateJust, de mână, de damă, din aur, cu bezelul decorat cu diamante (preț de pornire: 5.300 €, preț de listă: 12.000 €).

Bijuteriile vintage nu se demodează niciodată. Artmark prezintă o colecție de 250 de bijuterii excepţionale, cu patină și povești pe măsură: inele cu diamante, coliere, pandantive, broşe şi brăţări cu pietre preţioase realizate în stilurile Belle Époque, Art Deco, Art Nouveau, Neo-Rococo etc.

Nu ratați nici selecția de obiecte de artă decorativă, piese unicat din argint, manufacturate în ateliere celebre din Europa și America.

Ne-am oprit la câteva piese:

Ceasul Rolex DateJust de mână, de damă, din aur, deja amintit, are un mecanism automatic, calibru 2030. Referință 6917. Cadranul este de culoare neagră și are dată cu lupă la ora 3. Brăţară este de tip "President". Ceasul vine însoțit de cutia originală.

Un extravagant ceas Audemars Piguet Royal Oak, de mână, de damă, din aur alb și galben, porneşte în licitaţie de la 5.000 de euro, prețul de listă fiind de aprox. 18.000 de euro. Ceasul are mecanism quartz, cadran de culoare crem și dată la ora 3. Bezelul, carcasa și brățara sunt atent finisate. Este însoțit de cutia originală.

Intră în licitaţie şi un deosebit ceas Cartier Tank Basculante, de mână, unisex, din aur, ediție limitată, la preţul de 6.500 de euro (preț de listă: 10.000 de euro). Are mecanism cu armare manuală şi carcasa reversibilă. Pe cadranul de culoare crem orele sunt marcate cu cifre romane. Ceasul apare într-o ediție limitată de 150 de piese. Cureaua este din piele de culoare maro și are închizătoare tip deployant din aur.

De remarcat şi un Ceas Breitling Emergecy, de mână, bărbătesc, din titanium, a cărui licitare începe de la 1.200 de euro. Preţul de listă este de 8.000 de euro. Cu mecanism din quartz, are cadran de culoare galbenă, cifre arabe și display digital. Ceasul dispune de un emițător radio folosit în misiunile de salvare. Curea tip NATO. Referință E76321.

Un Ceas Breitling Navitimer GMT, de mână, bărbătesc, intră în licitaţie la 4.500 de euro,  prețul de listă fiind de aprox. 10.000 de euro. Din oțel inoxidabil, cu  mecanism automatic vitrat, realizat „in-house”, are cadran de culoare neagră, cu dată între orele 4 şi 5. Cu o curea din piele de crocodil de culoare neagră și cataramă originală, acest ceas vine însoțit de cutia originală. Referință AB0441.

Nu putem omite un Ceas Franck Muller, model Casablanca, de mână, unisex, însoțit de certificat de autenticitate. Preţul de listă este de 7.500 de euro, licitaţia începând de la 2.400 de euro.  Realizat din oțel inoxidabil, are mecanismul automatic şi cadranul de culoare albă, cu cifre arabe fosforescente. Carcasă ”tonneau”. Curea din piele de culoare roșie și cataramă originală. Referință 5850.

Interesant Ceasul automaton-muzical Charles Reuge, de buzunar, cu cheie, ornat cu email ilustrând o scenă romantică, care este lucrat din metal comun aurit. Ceasul are două capace. Estimare: 600 – 900 de euro.

Doamnele vor fi, desigur atrase în primul rând de bijuterii. Reţinem un Colier din aur galben de 14 k, cu o lungime de 45 cm,  decorat cu diamante, estimat la 700 – 900 de euro

Pentru domni, la aceeaşi categorie, o Pereche de butoni din argint, de inspirație Belle Epoque, ornată cu safire galbene, evaluată la 100 – 200 de euro.

Un Lanț cu pandantiv din aur alb, decorat cu un safir și două diamante, porneşte în licitaţie de la 200 – 300 de euro, iar un Inel din aur și argint, decorat cu safir, de la 200 – 300 de euro…

Li se alătură ”Madonna” - pandantiv din aur, decorat cu email plique-à-jour, cca. 1900, piesă rară, de colecție, provenind dintr-un atelier francez (300 – 400 de euro), dar şi un Inel belt buckle din aur alb, ornat cu email și diamante Hidalgo evaluat la 400 – 600 de euro.

O Pereche de cercei în manieră Belle Epoque, din argint, decorată cu topaze, poate fi licitată la 100 – 200 de euro, în timp ce un Inel din aur, de inspirație orientală, ornat cu safir central și diamante alăturate este evaluat la 500 – 700 de euro.

La acelaşi preţ, descoperim un Inel din aur alb, decorat cu un impunător ametist înconjurat de diamante.

Dintr-un atelier austriac provine un Colier vintage din argint aurit, ornat cu ametiste anunţat la 250 – 350 de euro.

Un alt Inel din aur alb, ornat cu ametist anturat de diamante, realizat într-un atelier italian, are preţul de pornire de 600 – 900 de euro.

Să amintim şi un Pandantiv din aur în două culori, decorat cu ametist, executat manual la Viena (300 – 400 de euro), dar şi un Inel din aur și argint, ornat cu diamante și safire, lung de 51,5 cm, (650 – 850 de euro), sau un Inel din aur, decorat cu diamant și safir (600 – 900 de euro).

Remarcabile, un Colier din aur alb, pavat cu diamante și safire (1.000 - 1.500 de euro) şi un  Inel din aur alb, ornat cu flori din safire și diamante (200 – 300 de euro).

Un extraordinar Lanț cu pandantiv-sferă din aur alb, decorat cu diamante și safire marchiză porneşte de la 3.500 - 5.500 de euro, iar un  remarcabil Inel de inspirație Carl Fabergé, din aur alb, ornat cu email și diamante este estimat la 1.000 - 1.500 de euro.

Aceeaşi evaluare pentru o distinsă Broșă-pandantiv Belle Epoque din aur, ornată cu diamante și safire.

Din ateliere englezeşti provin, un frumos  Colier din aur, decorat cu safire și diamante (200 – 300 de euro), şi un Inel din aur, decorat cu safir anturat de diamante

Tot la capitolul inele, trebuie să menţionăm ”Royal Blue” - inel din aur, decorat cu safir înconjurat de diamante (600 – 800 de euro), ”Jour et nuit” - inel din aur alb, decorat cu diamante, safir și rubin (1.500 - 2.000 de euro), un amuzant Inel tip turban din aur, decorat cu rubin și pavaj alăturat de diamante (1.000 - 1.500 de euro), precum şi un Inel din aur, ornat cu rubin central și diamante baghete, lucrat într-un atelier din Alessandria (500 – 700 de euro).

Intrând în licitaţie la 900 - 1.200 de euro, este propusă o Broșă din aur, ornată cu diamante și rubine.

De neratat, Setul din aur, format din brățară și colier, decorat cu diamante și rubine, evaluat la 2.500 - 3.500 de euro, dar nici o Brățară Sandroni Oro, din aur, purtând marca unui atelier din Arezzo (1.500 - 2.000 de euro)

Un superb set Marco Bicego din aur, alcătuit din inel și brățară, decorat cu diamante, povenind dintr-un atelier din Vicenza este evaluat la 2.500 - 3.500 de euro.

Din acelaşi loc, un  Set din aur, decorat cu Lapis Lazuli, compus din pereche de cercei, pandantiv și inel poate fi licitat începând de la 1.000 - 1.500 de euro.

Două frumoase Demi-parure, una din aur, formată din brățară și colier, decorată cu safire caboșon și diamante (7.000 - 9.000 de euro), celaltă din aur alb, compusă din pereche de cercei și colier, amplu decorat cu diamante (12.000 - 18.000 de euro) sunt vedetele licitaţiei.

La acelaşi titlu pot aspira un Impresionant inel Gilan, din aur și argint, decorat cu pletoră de diamante, Gilan seria: G409149 (4.000 - 6.000 de euro) şi un magnific inel Palmiero, creat într-un atelier din Alessandria, din aur roz, în forma unei flori, abundent decorat cu diamante (8.000 - 12.000 de euro).

Nu mai puţin spectaculoase, o fastuoasă Brățară din aur roz, pavată cu diamante, estimată la 10.000 - 15.000 de euro, ca şi o elegantă Brățară din aur, decorată cu smaralde și diamante (5.000 - 7.000 de euro).

Dintr-un atelier italian vine un Inel din aur decorat cu perlă, diamante și două rubine caboșon (900 - 1.200 de euro)

Un Set din aur, format din pereche de cercei și inel, ornat cu perle și diamante intră în licitaţie la 1.000 - 1.500 de euro, iar o Broșă din aur și argint, în manieră Belle Epoque, ornată cu diamante și smaralde, la 1.900 - 2.500 de euro.

De adăugat şi un Set din aur alb, format din pereche de cercei, inel și pandantiv - cruce, decorat cu diamante albe și brune (2.500 - 3.500 de euro).

Numită ”Trinity” – o brățară Cartier, din aur în trei culori, galben, alb şi roz, este propusă la 3.000 - 4.000 de euro, iar Brățara Staurino Fratelli din aur alb, decorată cu diamante, lucrată într-un atelier din Alessandria, la 4.000 - 6.000 de euro.

O altă secţiune a licitaţiei o formează obiectele de artă decorativă.

Reţinem un Set de patru cupe din argint, cu frize florale [după 1950], dintr-un atelier german (1.000 - 1.500 de euro), dar şi o Casetă Erhard & Söhne, pentru bijuterii, cca. 1900, purtând numele atelierului în care a fost creată, din bronz aurit estimată la 300 – 500 de euro

Dintr-un atelier central-european de aceasă dată, un Suport în manieră Rococo pentru instrumente de scris, cu sfeșnic și călimări, cca. 1850, din argint, porneşte de la 600 – 800 de euro.

Alături de o monumentală Tavă din argint, decorată cu motive Rocaille [cca. 1950], de producţie europeană (1.500 - 2.500 de euro), descoperim un Serviciu din argint, pentru ceai, compus din tavă, ceainic, zaharniță și letieră, din perioada interbelică, de asemenea dintr-un atelier European (2.000 - 3.000 de euro).

O Olivieră în stil Neo-Clasic, din argint, cca. 1783-1784, atelier parizian are preţul de pornire 800 - 1.000 de euro.

Merită amintite şi o Statuetă decorativă din argint, în forma unui cavaler de turnir cu chip din fildeș, realizată de Ludwig Neresheimer, 1908, piesă de colecție (1.500 - 2.000 de euro), şi o Pereche de sfeșnice din argint Gottlieb Kurz, cca. 1930, din atelierul Schwäbisch Gmünd (500 – 800 de euro)

Şi, evident, în licitaţie sunt oferite mult mai multe piese tentante...

 

×