x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Literatura - Orhan Pamuk, laureat Nobel

Literatura - Orhan Pamuk, laureat Nobel

de Sebastian S. Eduard    |    13 Oct 2006   •   00:00
Literatura - Orhan Pamuk, laureat Nobel

Scriitorul turc Orhan Pamuk a obtinut Premiul Nobel pentru Literatura, a anuntat ieri Academia Suedeza.

Comitetul Nobel a ales sa recompenseze un scriitor care, "in cautarea sufletului melancolic al orasului sau natal, a descoperit noi simboluri pentru ciocnirile si interactionarile culturilor", a indicat comunicatul Academiei Suedeze. Alegerea Academiei Suedeze pare logica, desi pe lista "nominalizatilor" (impropriu, pentru ca nu s-au facut nominalizari) se aflau nume mari precum americanul Philip Roth, israelianul Amos Oz, sirianul Adonis, peruanul Mario Vargas Llosa, suedezul Tomas Tranströmer, francezul J.M.G. Le Clezio, algeriana Assia Djebar si englezoaica Doris Lessing. Si lista ar putea continua... Cu toate acestea, castigatorul nu a fost "ghicit" sau "intuit" de presa, pentru ca nici o informatie din interior nu a venit sa prefateze anuntarea premiului. "Alegerile Academiei au devenit din ce in ce mai imprevizibile cu anii (...). In anii ’80 aveam impresia ca indeplinesc un ordin (...) stabilit in functie de continente, genuri, sexe (...) acum, nu stim niciodata ce se va intampla", a explicat unul dintre membrii Academiei.

CONTROVERSE. Pamuk este cel mai cunoscut si mai controversat scriitor turc contemporan, printre operele sale cele mai populare numarandu-se "The Black Book", "Snow" si "The White Castle". El se refera adesea in opera sa la diferentele dintre Orient si Occident, precum si la istoria turco-otomana si europeana. In Turcia, Pamuk a fost atacat adesea de nationalisti, mai ales dupa ce a recunoscut genocidul armenilor, fiind chiar obligat sa se prezinte la tribunal pentru a se apara impotriva acuzatiei de "discreditare a identitatii nationale".

VALORI. Premiul Nobel pentru Literatura rasplateste cele mai valoroase opere din toate genurile sau speciile literare, de la poezie, nuvela, roman la piese de teatru, eseuri sau discursuri. Inca de la primul premiu decernat in 1901 poetului si filosofului Sully Prudhomme, distinctia a fost acordata, fara discriminare, autorilor de diferite limbi si culturi, atat scriitorilor necunoscuti, cat si celor care atinsesera deja celebritatea. Anatole France (1921), Thomas Mann (1929), T.S. Eliot (1948), Albert Camus (1957), Pablo Neruda (1971), Gabriel Garcia Marquez (1982) sunt doar cativa dintre laureatii Premiului Nobel pentru Literatura.

OFICIAL. Ceremonia oficiala de inmanare a Premiilor Nobel se va desfasura la 10 decembrie, la Concert Hall, in capitala suedeza, Stockholm. Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei le va inmana laureatilor o diploma, o medalie si Premiu Nobel, in valoare de 10 milioane de coroane suedeze.
SHARON STONE, MAESTRA DE CEREMONII
Actrita americana Sharon Stone (foto), protagonista thriller-ului erotic "Basic Instinct", va conduce festivitatile din timpul traditionalului concert sustinut in onoarea laureatului Premiului Nobel pentru pace, care va avea loc la Oslo, la 11 decembrie. Sharon Stone, in varsta de 48 de ani, va fi acompaniata de un alt maestru de ceremonii, a carui identitate nu este cunoscuta. "Este celebra si este implicata in activitati politice si umanitare", a indicat Geir Lundestad, consilier al comitetului Nobel.
EXCLUSIVITATE PENTRU ORHAN PAMUK
Deocamdata, in Romania nu a aparut decat un singur volum al lui Pamuk, "Ma numesc Rosu". Initiativa apartine Editurii Curtea Veche, cea care are in Romania exclusivitate pe intreaga opera a scriitorului turc si care se pregateste sa scoata pe piata alte cinci lucrari. "The New Life", "The White Castle", "The Black Book", "Snow" si un volum de memorii legate de Istanbul vor aparea in Romania incepand cu primavara lui 2007.

"Fabulos, uluitor, incitant... Un roman minunat, fantezist, patimas si maiestuos, exotic la modul cel mai original si mai captivant cu putinta. Orhan Pamuk este, incontestabil, un mare romancier", scrie despre "Ma numesc Rosu" Philip Hensher de la "The Scotsman". "Impletirea intrigii umane cu cea filozofica este foarte asemanatoare cu «Numele trandafirului», asa cum asemanatoare sunt si inceputul lent, dens, precum si acumularea inexorabila a faptelor... Dar, in opinia mea, romanul lui Pamuk este de departe cel mai bun... Mai mult decat orice alta carte care imi vine in minte, el nu surprinde numai contradictiile Istanbulului de ieri si de azi, ci si prin frumusetea sa extraordinara, atemporala. Este aproape desavarsit... Nu-i lipseste decat Premiul Nobel", scria si Maureen Freely de la "New Statesman". Acum, lui Pamuk nu-i mai lipseste nimic...
×
Subiecte în articol: arte nobel pamuk