x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Literatura Romana, in sase volume

Literatura Romana, in sase volume

16 Ian 2005   •   00:00

CULTURA
Editura Univers Enciclopedic a scos pe piata primele doua volume ale lucrarii "Dictionarul general al Literaturii Romane", munca de 10 ani a unui colectiv de aproape 150 de autori.
SEBASTIAN S. EDUARD

EVENIMENT. Primele doua volume din "Dictionarul general al Literaturii Romane" sunt acum pe piata
Deocamdata pe piata nu au fost lansate decat primele doua volume ale lucrarii, cele destinate literelor A-B si C-D, fiecare dintre tomuri avand circa 700-800 de pagini. Volumul I (A-B), de exemplu, cuprinde peste 1.150 de articole-titlu, iar volumul II alte 1.200 de articole-titlu. Tocmai de aceea lucrarea de fata este cel mai bine caracterizata de cuvantul "monumental". Desi initial lucrarea, inceputa in 1995, trebuia sa apara prin anul 2000, ea vede lumina tiparului, iata, 10 ani mai tarziu.

ARGUMENT. "Voiam, pur si simplu, sa nu ne prinda inceputul secolului al XX-lea fara a avea un dictionar integral al literaturii romane, cu tot ceea ce propune el: autori, publicatii, curente literare, concepte, opere anonime, institutii literare etc... Proiect, repet, complex, greu, dar nu imposibil - credeam la inceput - de realizat in patru-cinci ani de zile, prin conjugarea fortelor intelectuale din institutele Academiei Romane", spune Eugen Simion, presedintele Academiei Romane si coordonatorul general al dictionarului in introducerea lucrarii.

ARTICOLE. Fiecare articol de dictionar are un caracter monografic, cuprinzand trei sectiuni - biografie, comentariu asupra operei, cronologie (unde este cazul) si principalele scrieri, repere bibliografice. Lesne de inteles este si spatiul acordat articolelor. Lui Tudor Arghezi ii sunt dedicate 14 pagini, viata si opera lui Bacovia sunt sintetizate in 10 pagini, in timp ce contemporanei noastre, Ana Blandiana ii sunt destinate numai trei file.

MIZA. "Dictionarul general al Literaturii Romane", spune Eugen Simion, "incearca sa prezinte pe toti autorii de limba romana care, intr-un chip sau altul, ilustreaza cultura romana in timp si spatiu, indiferent de locul de unde au scris si s-au afirmat. Astfel se explica faptul ca in volumele care urmeaza veti intalni scriitori din toate zonele locuite de romani, acolo unde limba de comunicare (in mari sau mici comunitati) este romana."

Din acest punct de vedere, dictionarul este mai complet, el cuprinzand si scriitorii din diaspora. Nici autorii perioadei proletcultiste sau poetii de curte ai epocii trecute nu au fost uitati. "Dictionarul general al Literaturii Romane are, dincolo de faptul de a fi un instrument de informare, o miza mai profunda: el aduna la un loc pe toti cei care au scris si scriu in limba romana. Si, daca scriu bine, ei servesc natiunea si spiritualitatea romana", este de parere Eugen Simion.

AUTORI. La elaborarea Dictionarului au participat circa 150 de cercetatori, coordonarea si revizia lucrarii apartinand Magdalenei Bedrosian, lui Mihai Cimpoi, Iordan Datcu, Gabrielei Dragoi, lui Victor Durnea, Florin Faifer, Laurentiu Hanganu, Dan Manuca, Gabrielei Omat, Rodicai Pandele, lui Remus Zastroiu. Celelalte volume ale dictionarului vor aparea in curand, pana in primavara. "Dictionar general al Literaturii Romane" apare intr-o serie de sase volume.
×
Subiecte în articol: arte romănă romăne