x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Liz Hurley, made in Romănia

Liz Hurley, made in Romănia

de Oana-Maria Baltoc    |    15 Dec 2007   •   00:00
Liz Hurley, made in Romănia
Sursa foto: BOGDAN IURASCU/

Actriţa britanică Elizabeth Hurley joacă intr-o comedie intitulată "Made in Romănia", care descrie intr-o manieră amuzantă dificultăţile pe care le intămpină un producător străin de film pe meleaguri mioritice.


Actriţa britanică Elizabeth Hurley joacă intr-o comedie intitulată "Made in Romănia", care descrie intr-o manieră amuzantă dificultăţile pe care le intămpină un producător străin de film pe meleaguri mioritice.


Pelicula, filmată cu tehnici specifice documentarului, a fost realizată anul acesta, parţial in Romănia, pe platourile studioului Castel Film, dar şi la Londra, şi la Los Angeles, de regizorul scoţian Guy J. Louthan. Louthan este şi producătorul filmului "The Method", filmul care a convins-o pe actriţa Liz Hurley să lucreze in Romănia, in anul 2003. Din distribuţie mai fac parte Jennifer Tilly (nominalizată la Oscar in anul 1995), care a filmat, de asemenea, la Bucureşti pentru seria a cincea din "Păpuşa ucigaşă"(Seed of Chucky-2004), Jason Fleming, prezent şi el in mai multe producţii turnate la Castel Film, dar şi o serie de actori romăni, ca Emil Hoştină, regizorul şi actorul Andrei Zincă sau Valentin Teodosiu. Pelicula va fi lansată anul viitor şi dacă distribuitorii de film din Romănia vor fi interesaţi de producţie, atunci va rula şi in cinematografele de la noi.


UN VIS IMPLINIT. "Made in Romănia" spune povestea unui producător căruia i se oferă şansa să-şi implinească visul: ecranizarea unei nuvele, "Tides of Reason", scrisă in epoca victoriană. Dezamăgit că a pierdut an după an şansa de a se realiza profesional, constrăns fiind să realizeze numai filme cu buget mic, producătorul acceptă imediat propunerea de a turna filmul in Europa de Est, taman in Romănia, unde speră să profite de sistemul de impozitare de aici, despre care află de la contabilii lui că nu e foarte bine pus la punct, iar lucrurile se rezolvă adesea pe căi ce ar putea fi catalogate drept dubioase.

Pelicula incearcă să evidenţieze realitatea chinuitoare pe care o presupune producţia străină de film a ultimilor ani, aflată intr-o goană permanentă după locaţii de filmare şi servicii de producţie, din considerente pur financiare.


PROBLEME LOCALE. Acţiunea se complică pe măsură ce filmările avansează, la fiecare pas apar personaje bizare şi o mulţime de probleme de ordin cultural, economic sau legate, pur şi simplu, de comunicarea defectuoasă intr-o limbă necunoscută. Situaţia scapă de sub control, iar rezultatul se reflectă in producţia cinematografică: o peliculă incoerentă, departe de capodopera la care visa producătorul atunci cănd a plecat să filmeze in Romănia, pe tărămul tuturor posibilităţilor.

×
Subiecte în articol: arte romania