x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Lungmetraje de Puiu, Muntean şi Ujică, în topul celor mai bune 10 filme nelansate în SUA în 2010

Lungmetraje de Puiu, Muntean şi Ujică, în topul celor mai bune 10 filme nelansate în SUA în 2010

19 Dec 2010   •   18:30

Film Comment este un clasament realizat la final de an, care "distilează" opiniile celor mai influenţi critici de film, scriitori şi editori americani, potrivit lui Gavin Smith, editor de specialitate american.

Sondajul care stă la baza întocmirii acestui clasament este unul dintre cele mai vaste realizate pe acest subiect, cuprinzând opiniile a circa 100 de specialişti.

Astfel, în clasamentul celor mai bune 20 de filme nelansate în Statele Unite ale Americii anul acesta, primele trei locuri au fost ocupate, în ordine, de "Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives", de Apichatpong Weerasethakul, recompensat cu Palme d'Or în 2010, "Film Socialisme", de Jean-Luc Godard, şi "Poetry", de Lee Chang-dong. În topul primelor 10 cele mai bune filme nelansate în SUA anul acesta au mai fost incluse: "Meek's Cutoff", de Kelly Reichardt, pe locul al patrulea, "Aurora", de Cristi Puiu, "Mysteries of Lisbon", de Raul Ruiz, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică, "The Four Times", de Michelangelo Frammartino, "Certified Copy", de Abbas Kiarostami, şi "Marţi, după Crăciun", de Radu Muntean.

În topul celor mai bune 50 de filme lansate anul acesta în SUA, potrivit criticilor de specialitate americani, pe primul loc s-a aflat pelicula "Carlos", de Olivier Assayas, urmată de "Reţeaua de socializare", de David Fincher, "White Material", de Claire Denis, "Marioneta", de Roman Polanski, şi "Un profet", de Jacques Audiard. Topul 10 al filmelor lansate anul acesta în SUA continuă cu "Winter's Bone", de Debra Granik, "Inside Job", de Charles Ferguson, "Ierburi sălbatice", de Alain Resnais, "Everyone Else", de Maren Ade, şi "Greenberg", de Noah Baumbach.

Clasamentul este închis de "Infernul lui Henri-Georges Clouzot", de Serge Bromberg şi Ruxandra Medrea, pe locul 50.

×