x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Madrigalul îi aduce un ultim omagiu dirijorului

Madrigalul îi aduce un ultim omagiu dirijorului

de Ema-Augusta Banu    |    04 Ian 2011   •   19:51

Miercuri, 5 ianuarie, între orele 10:00 şi 12:00, în foaierul Ateneului Român va avea loc comemorarea artistică a maestrului Marin Constantin, dirijorul şi mentorul Corului de Cameră Madrigal, în prezenţa mai multor personalităţi ale lumii artistice, dar şi a membrilor corului Madrigal. Printre cei prezenţi la eveniment se vor număra muzicologul Viorel Cosma, cunoscuta soprană Angela Gheorghiu şi fiul maestrului, dirijorul Ion Marin. "S-a stins din viaţă unul dintre cei mai mari muzicieni români ai tuturor timpurilor, creatorul nemuritorului cor Madrigal. Muzica cu care a bucurat întreaga lume va dăinui în inima şi sufletul neamului românesc", a afirmat acesta.

Marin Constantin s-a stins din viaţă sâmbătă, la vârsta de 85 de ani. Sicriul cu trupul neînsufleţit al "omului" care a declarat că nu poate "concepe muzica fără dumnezeire într-însa" a fost depus astăzi în Sala Rotondă a Ateneului Român în acorduri sacre din înregistrările corului Madrigal şi ale Angelei Gheorghiu. Pe la catafalcul dirijorului au trecut maestrul Nicolae Licareţ, director artistic al Filarmonicii "George Enescu", Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio, criticul muzical Dumitru Avakian, Iosif Ion Pruner, dirijorul Corului Filarmonicii "George Enescu", Cornelia Andreescu, directorul Casei de Discuri Electrecord.

Prezent la Ateneu, fostul preşedinte Ion Iliescu i-a adus un ultim omagiu maestrului, rememorând totodată prima întâlnire cu celebrul dirijor, în anul 1956, la un festival studenţesc din Strasbourg, manifestare care a urmat unui congres al Uniunii Naţionale a Studenţilor Francezi:

"Din România a venit un ansamblu de numai 25 de persoane condus de Marin Constantin, aşa l-am cunoscut. Un grup restrâns faţă de multe alte ansambluri, ale altor ţări", a spus preşedintele de onoare al PSD, menţionând că Marin Constantin, care avea pe atunci 30 de ani "conducea ansamblul tineretului, care fiinţa la Casa Tineretului, Tinerimea Română, unde Voicu Enăchescu este prezent acum, şi acesta din aceeaşi familie a marilor dirijori de ansambluri corale". 

"El chiar s-a sfătuit cu mine când a pus bazele Madrigalului şi l-am şi sprijinit atunci ca să fie sub protecţia conservatorului dar, în acelaşi timp, să aibă şi o independenţă relativ, pentru a putea să aibă mai multă posibilitate de mişcare şi s-a găsit o formulă potrivită care lui i-a convenit. Madrigalul este ceea ce Marin Constantin lasă moştenire: arta corală românească dusă la înălţimi meritate", a mai adăugat preşedintele de onoare al PSD.

După comemorarea de la Ateneu, maestrul Constantin urmează să fie înmormântat cu onoruri, miercuri, în jurul orei 14:00, la Cimitirul Bellu Evanghelic, după o slujbă care va fi oficiată la Biserica Boteanu.

Născut la 27 februarie 1925, Marin Constantin a fost muzician, compozitor şi dirijor, renumit specialist în muzica renascentistă, cântul gregorian şi baroc, precum şi muzica tradiţională românească. Pe lângă titlurile de doctor în muzicologie (1995) şi cel de Doctor Honoris Causa acordat de Academia de Muzică din Cluj-Napoca (1994), artistul român a mai primit numeroase premii şi distincţii de-a lungul întregii sale cariere, dintre care: Premiul Criticii Muzicale Germane, Omul Anului în 1990, 1992 şi 1994, Medalia Enescu şi Medalia Eminescu. Corul Madrigal, ansamblu întemeiat de maestru în 1963, a fost desemnat, în 1992, la Paris, drept bun al patrimoniului universal UNESCO, după trei decenii în care a fost un reper de necontestat al interpretării muzicii corale.

×
Subiecte în articol: marin constantin corul madrigal