x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Marcel Chirnoagă: "Corabia nebunilor", printre gondolele Veneţiei

Marcel Chirnoagă: "Corabia nebunilor", printre gondolele Veneţiei

de Tudor Cires    |    10 Ian 2009   •   00:00

Sâmbătă, 10 ianuarie, ora 17:00, la sediul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia va avea loc vernisajul unei expoziţii a regretatului artist plastic Marcel Chirnoagă (născut la 17 august 1930 la Buşteni, Prahova şi stins din viaţă la 23 aprilie 2008, la Bucureşti). Curatorul expoziţiei este arhitectul italian Salvatore Scilipoti. "Corabia nebunilor" va pluti astfel, pentru câteva săptămâni, alături de gondolele veneţiene.



OMAGIUL ITALIEI
"Institutul a fost onorat să îl numere pe marele creator român, de-a lungul timpului, printre prietenii şi colaboratorii săi de prestigiu şi, totodată, să găzduiască în mai multe rânduri opere şi expoziţii din impresionanta sa creaţie", ne-a declarat dr Monica Joiţa, director A.I. al IRCCU Veneţia. "În primăvara anului 2005, Primăria oraşului Padova şi Asociaţia «Prietenii României», condusă de Rosy şi Liviu Zanolini, au organizat la Galeria «La Rinascente» din oraşul italian o retrospectivă Marcel Chirnoagă, considerat cu acel prilej de criticii de artă drept cel mai mare grafician al ultimelor decenii. Tot atunci a fost expusă ultima sa capodoperă, «Apocalipsa Sfântului Ioan»". Nu întâmplător cetatea padovană i-a adus acest omagiu: "Dragostea şi preţuirea lui Marcel Chirnoagă pentru Italia s-a concretizat şi în preţioasa donaţie pe care a făcut-o Muzeului de Artă Medievală şi Modernă de la Padova. De altfel, relaţia sa specială cu acest oraş a fost răsplătită prin conferirea, în cadrul unei emoţionante ceremonii găzduite de Palazzo Moroni, a Medaliei de Aur a Primăriei din Padova".
Din cele peste 3.000 de gravuri realizate de-a lungul vieţii, multe sunt astăzi găzduite de muzee din oraşe din Italia, care a recunoscut aportul adus de graficianul român nu doar în ceea ce priveşte arta, în general, ci în ceea ce priveşte cultura Italiei, în particular. În 1999, cu ocazia manifestării intitulate "Dante în România", lui Marcel Chirnoagă i s-a decernat la Ravenna "Medalia de aur" pentru cele 21 de gravuri ilustrând "Infernul" din capodopera "Divina Comedie".

"UN IMAGINAR SĂLBATIC"

La moartea sa, în aprilie 2008, criticul de artă Pavel Şuşară declara: "Era un grafician venit din matematică. Nu a avut o diplomă în arte plastice, nu a fost un profesionist în sensul academic al cuvântului. Dar a avut o energie lăuntrică extraordinară şi un imaginar extraordinar. El a adus în grafica românească un anumit tip de imaginar sălbatic, o feerie a grotescului, care este mai puţin accesibilă unui artist cu studii sistematice. A avut curajul să sfideze normele, mai mult sau mai puţin valide, ale graficii care merge mai mult pe limbaj decât pe naraţie retorică". Pentru forţa creaţiei sale, maestrul a primit însă de timpuriu recunoaşterea breslei, devenind membru al Uniunii Artiştilor Plastici încă din anul 1953, la numai 23 de ani. Între ciclurile de gravuri care l-au consacrat ca artist, se cuvine să amintim "Monştrii inevitabili" (1977), "Dante – Infernul" (1980), "Labirintul" (1980), "Don Quijote" (1984), "Apocalipsa" (1993), "Vicii şi virtuţi" (1995-1997), "Corabia nebunilor" (1996), "Povestea iubirii şi morţii stegarului Cristoph Rilke" (1996), "Cele zece porunci" (1997-1998). Grafician rafinat, ludic "ca un tâlcuitor de basme pentru copii", pendulând între valenţele exorciste ale gestului artistului şi macabrul oniric – ce pare extras adeseori din avertismentul dat omenirii de pictorul spaniol Francisco Goya cu două secole înainte: "Somnul raţiunii naşte monştri" – Marcel Chirnoagă mărturisea la retrospectiva organizată în 2000, cu prilejul aniversării a 70 de ani: "Nu m-am schimbat şi nici nu vreau s-o fac. Îmi continuu drumul fără să mă renovez. Am aceleaşi idei şi declanşez aceleaşi emoţii".

VERNISAJ VENEŢIAN
La nici un an de la trecerea în nefiinţă a artistului, la vernisajul de la Veneţia vor vorbi despre activitatea şi creaţia lui Marcel Chirnoagă prof. Grigore Arbore Popescu, istoric de artă şi cercetător la Centrul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Italia, criticul de artă Umberto Marinello, şi curatorul expoziţiei, arh. Salvatore Scilipoti. Manifestarea este organizată în colaborare cu Asociaţia Culturală "Columna" din Padova şi cu Asociaţia "Prietenii României". Memoriei marelui artist dispărut îi va fi dedicat şi recitalul de pian susţinut după vernisaj de Andrei Deleanu. În program, piese de Beethoven, Bartók, Enescu, Schumann.

×
Subiecte în articol: arte marcel chirnoagă marcel chirnoagă