x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale McGregor, pe două roţi

McGregor, pe două roţi

de Raluca Grintescu    |    19 Iul 2008   •   00:00
McGregor, pe două roţi

ÎN EXCLUSIVITATE  ●  Actorul scoţian a traversat Africa pe motor
La trei ani după ce Ewan McGregor şi cel mai bun prieten al său, Charley Boorman, au făcut înconjurul lumii pe motocicletă, cei doi vechi amici au pornit din nou la drum. Călătoria memorabilă va fi difuzată în premieră la 20 iulie, ora 20:00, la National Geographic Channel.



ÎN EXCLUSIVITATE  ●  Actorul scoţian a traversat Africa pe motor
La trei ani după ce Ewan McGregor şi cel mai bun prieten al său, Charley Boorman, au făcut înconjurul lumii pe motocicletă, cei doi vechi amici au pornit din nou la drum. Călătoria memorabilă va fi difuzată în premieră la 20 iulie, ora 20:00, la National Geographic Channel.

  •     Jurnalul Naţional: Ce v-a inspirat pe tine şi pe Charlie să porniţi în călătoriile din Long Way?

Ewan McGregor: Am fost mînaţi de dorinţa de a cunoaşte lumea, de a merge cu motocicleta şi de a ne simţi bine.

  •     Aceasta este a doua ta călătorie alături de Charlie; cu ce a fost diferită faţă???????????????

A fost diferită din multe puncte de vedere, nu doar pentru că Africa este un continent aparte şi deloc asemănător cu ţările prin care am călătorit în Asia Centrală. Unul din lucrurile pe care ni le-am propus a fost să arătăm adevărata faţă a Africii şi multiplele sale aspecte. Cînd vine vorba despre acest continent, ne gîndim la foamete şi la viaţă în sălbăticie, dar Africa le are pe toate, între acestea două.

  •     Din toată această experienţă în care aţi mers prin locuri foarte greu accesibile, care consideri că a fost cea mai provocatoare parte a călătoriei şi ce v-a ajutat să rămîneţi motivaţi?

Sudanul a fost cea mai solicitantă parte a călătoriei, din cauza căldurii şi a nisipului adînc. Da, în mod cert cea mai dificilă parte dacă vorbim despre mers pe motocicletă.

  •     Care au fost cele mai surprinzătoare lucruri pe care le-aţi descoperit în timpul călătoriilor voastre?

Am cunoscut complexitatea Africii: o parte din locuri sînt splendide, de parcă ar fi desprinse din Indiana Jones sau din revistele National Geographic. Şi mai este un aspect foarte bun: nu ai la tine decît strictul necesar, cît poţi duce, şi asta îţi dă un sentiment de libertate, să ai doar lucrurile care îţi trebuie pe motocicletă. Un cort, izoprenul, puţină mîncare, puţină benzină în rezervor şi o idee vagă despre unde vrei să ajungi... cam asta e tot. E ceva frumos în toată treaba asta.

  •     Aţi întîlnit foarte mulţi oameni care v-au împărtăşit poveştile. Care a fost momentul care v-a inspirat cel mai mult în timpul călătoriei?

Vizitele UNICEF sînt mereu cele care te inspiră şi te impresionează cel mai mult, pentru că vezi realitatea crudă, viaţa grea pe care o duc acei copii, dar în acelaşi timp îi întîlneşti şi pe cei implicaţi alături de UNICEF pentru a schimba lucrurile în bine.

  •     Aţi călătorit prin ţări ca Libia şi Sudan, care sînt percepute ca zone foarte periculoase pentru vizitatori. Aţi avut vreodată sentimentul că sînteţi în pericol?

Nu, niciodată. Am avut întotdeauna parte de interes şi ajutor din partea oamenilor pentru ceea ce facem noi şi nu a fost nici pe departe o experienţă îngrozitoare aşa cum ne-au descris-o unii. A fost incredibil. Am fost privilegiaţi. Unele dintre satele foarte îndepărtate în care noi am ajuns sînt locuri pe care nu le vezi decît dacă lucrezi pentru organizaţiile de caritate care aduc hrană şi ajutor în zonă – aici găseşti case făcute din mîl, cu acoperişuri din paie, nu sînt locuri unde ajung turiştii. Am avut momente bune, dar şi momente dificile, aşa cum era de aşteptat.

  •     Dacă ar fi să alegi, în ce ţară ţi-ai fi dorit să fi petrecut mai mult timp?

Le-aş revizita pe toate. Etiopia este singurul loc unde am stat vreo două săptămîni, în rest am trecut destul de repede prin toate ţările şi mi-ar plăcea să revin şi să le revăd.

×
Subiecte în articol: arte