x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mereu la prima intalnire

Mereu la prima intalnire

24 Iul 2004   •   00:00

"Mereu la prima intalnire" e o comedie romantica, avandu-i in rolurile principale pe Adam Sandler si Drew Barrymoore.

CRISTINA BAZAVAN - Jurnal de cinefil

Ca urmare a unui accident de masina, Drew are o amnezie ciudata, care o face sa uite o data cu somnul orice noua informatie asimilata peste zi. Adam e un Don Juan din Hawaii obisnuit cu femeile care vor "un barbat de unica folosinta".

Se intalnesc intr-o cafenea, iar el se indragosteste la prima vedere. Vor sa se revada a doua zi, dar el nu stie ca ea nu-si va mai aduce aminte nimic in dimineata urmatoare, cand se va trezi. De aici incolo incep o serie de intamplari care mai de care mai comice, prin care indragostitul incearca sa-si recucereasca iubita in fiecare zi, ca si cum ar intalni-o pentru prima data.

Filmul e ilustrarea comica a expresiei "te iubesc ca-n prima zi"/"incerc sa-ti fac pe plac ca-n prima zi", iar femeile vor zambi sagalnic imaginandu-si cum ar fi daca si partenerii lor ar incerca in fiecare zi sa le recucereasca.

Dar aceasta nu este singura transpunere in realitate a filmului de astazi.

Sunt oameni care, asemeni eroului din film, in fiecare zi se straduiesc sa recucereasca aceeasi "tinta", asumandu-si sarcina de a o lua de la zero la fiecare intalnire cu "reduta" lor. In film, eroul are zile bune si zile proaste, uneori reuseste sa o cucereasca pe Lucy, alteori nu gaseste nici o cale prin care sa-i atraga atentia. Atunci cand ea nu-si aminteste nimic din ziua precedenta, il considera sarlatan si il agreseaza.

La fel se intampla candva si cu eroii mei, uneori "tinta" lor se lasa cucerita, alteori era mofturoasa si era greu sa-i capteze atentia. In ambele cazuri, la despartire, eroii mei erau uitati cel mai adesea. Imi imaginez ca e frustrant sa vii in fata "tintei" si sa incerci sa o convingi pentru a mia oara de dragostea ta, de pasiunea pe care i-o arati zi de zi, iar ea sa se uite la tine ca si cand nu te-ar mai fi vazut niciodata, ca si cand n-ar mai fi trait vreodata emotia pe care stii sa o transmiti. Ca in filmul de la care am plecat astazi, eroii mei au gasit o solutie pentru reimprospatarea partiala a emotiilor: inregistrarea video sau audio.

Isi doresc sa ramana mereu in mintea noastra, sa-i privim cu drag si isi inregistreaza "mesajele" ca sa ne mentina memoria treaza. Ei stiu ca avem munca/ scoala si multe alte griji, dar vor sa ne ofere o oaza de liniste sau de bucurie.

Eroii mei ar putea fi sportivii care castiga medalii azi, bucurandu-ne pana la lacrimi, ca sa-i uitam maine. Ar putea fi marii nostri actori pe care de cate ori ii revedem in inregistrari zambim cu drag, chiar daca a doua zi ii vom uita din nou, neinteresandu-ne ca traiesc intr-o saracie lucie.

Am ales insa sa numesc alti eroi. Dincolo de subiectul simpatic si plin de mesaje, filmul "Mereu la prima intalnire" mai are o calitate: coloana sonora exceptionala.

Asa se face ca eroii mei de astazi sunt oamenii care ne incanta cu muzica lor. Cand suntem la concertele lor ne gandim ca stiu sa ne atinga sufletul; a doua zi insa i-am uitat. Ni-i amintim o data cu cantecele/videoclipurile difuzate, dar ei trebuie sa o ia de la zero cand se reintalnesc cu noi. Se straduiesc cu toata pasiunea lor sa ne capteze atentia si sa ne seduca din nou. Dintre toate trupele noastre i-as putea mentiona cu mare drag pe Voltaj, Directia 5, Iris si Holograf, dar eroii mei de astazi se numesc Vank. Ei m-au sedus din nou, vinerea trecuta, intr-un concert in Regie. Sunt nebuni ca Sandler, dar smechereste spun ca sunt "nebuni dupa tine". In plus, fetele ofteaza dupa Cornel cam cum suspinau turistele dupa personajul lui Sandler.

Recent, Vank ne-a reimprospatat memoria cu un "Best of" care contine si trei piese noi. Dintre ele, una, "Iubire cu imprumut", e deja in format "video" (in regia lui Catalin Borozia), iar alta e precum happy end-ul din film, seductia definitiva: "Balada pentru o minune". Nu o difuzeaza inca radiourile. Cautati-o, ascultati-o si data viitoare, la concerte, lasati-va sedusi!
×
Subiecte în articol: arte