x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Michael Moore si "normalul" american

Michael Moore si "normalul" american

19 Aug 2004   •   00:00
Michael Moore si "normalul" american

De cateva saptamani penultimul film al lui Michael Moore, "Bowling for Columbine - Cantec pentru un masacru", se afla in Romania.

SEBASTIAN S. EDUARD

Evenimentul - pentru ca acesta e cuvantul care caracterizeaza cel mai bine prezenta productiei in salile noastre de cinema - a fost trecut sub tacere. Practic, in cel mai bun caz, o mana de o mie-doua de oameni au tinut sa vada documentarul care a facut atata valva peste tot in lume.

BANAL. Documentarul "Cantec pentru un masacru" incepe intr-o zi obisnuita in care "presedintele bombardeaza o tara al carei nume nici macar nu-l poate pronunta". Michael Moore intra intr-o banca si vrea sa-si deschida un cont. "De care cont?", este intrebat. "Dintr-acela pentru care primesti gratuit o arma", raspunde prompt regizorul aratand un petic de hartie decupat din Mica Publicitate. Dupa care se intereseaza: "Nu este, totusi prea periculos sa vindeti arme, direct, intr-o banca?".

MASACRU. Moore pleaca de la masacrul din liceul Littleton, Columbine. La 20 aprilie 1999, doi liceeni inarmati au ocupat cladirea scolii si au inceput sa traga in colegii lor. Cateva ore mai tarziu bilantul victimelor indica 13 victime - 12 dintre ele elevi.

Limbajul este caustic, muzica de genul "What a wonderful world" este suprapusa peste scenele altor masacre, efectul este hilar si ridicol, iar impresia generala este cea a unei poante care dureaza doua ore. In cheie comica se ofera si solutii: "N-ar fi mai bine ca armele sa nu coste nimic, in schimb un glonte sa se vanda cu 5.000 de dolari? Atunci toata lumea va zice «Chiar ca a avut un motiv de a apasat pe tragaci»".

FINAL. Un tip este intervievat: "De ce porti asupra ta o arma?". "Pentru ca traiesc intr-un cartier primejdios", vine raspunsul. "Si nu ar fi mai bine sa te muti?". Este un film despre normalitatea celor care poarta arme.
×
Subiecte în articol: arte