x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Militaria... jos din pod!

Militaria... jos din pod!

27 Aug 2004   •   00:00
ADRIANA PADURARU

In martie 2001, Fox TV a inceput difuzarea unui reality-show in care 16 civili au lasat de-o parte activitatile cotidiene pentru a-si domoli curiozitatea in ceea ce priveste antrenamentele militare. Iar aceste antrenamente erau pe bune, fara "trucaje". Sub indrumarea unor ofiteri din cadrul Marinei Americane, concurentii au fost supusi la tot felul de probe menite sa le creasca acestora capacitatea de efort si increderea de sine. Show-ul a avut priza la public, el atragand la debut 15,8 milioane de telespectatori. Apoi a inceput sa mai piarda din popularitate, dar nu foarte mult, media telespectatorilor pentru sezonul martie-mai 2001 fiind de 11 milioane de privitori.

DESFASURATOR. Pe parcursul a opt episoade, participantii au simtit pe propria piele ce inseamna viata de soldat.

Dupa antrenamente, ei plecau intr-o "misiune" stabilita de producatori. La finalul acesteia, concurentii erau evaluati, iar "veriga cea mai slaba" parasea show-ul. Iata numai cateva exemple de probe la care au fost supusi concurentii: maraton de 48 de ore, catarare pe sfoara sau pe ziduri, coborare in rapel, mars de 10 mile, carand in spate ranita cu echipament ce echivala cu 20 la suta din greutatea fiecaruia, 49 de ore fara somn.

CASTIGATOR. In ultimul episod s-au confruntat un barbat, Ryan Wolf (23 de ani, din Morrell Park), si o femeie, Jen Whitlow (25 de ani, din Georgia). La inceput, Wolf conducea detasat, scorul fiind de 6-1. Insa, incet-incet, Jen si-a "revenit" si si-a ajuns contracandidatul din urma, iar in final l-a depasit. Cu un scor final de 7-6, Jen a fost declarata invingatoare si a plecat acasa cu jumatate de milion de dolari. Nici Wolf n-a parasit tabara cu mana goala, premiul pentru el fiind de 100.000 de dolari.

CELEBRITATI. Sperand ca show-ul va avea in continuare succes la public, producatorii au lansat in 2002 un nou sezon, de data aceasta cu vedete. Printre recruti s-au numarat: Traci Bingham ("Baywatch"), cantaretul Coolio, David Faustino ("Familia Bundy"), Lorenzo Lamas ("Renegatul"), Fabrice Morvan (fost component al trupei Milli Vanilli), cantareata pop Vitamin C. Premiul pus la bataie a fost mai mic decat cel al sezonului anterior, valoarea acestuia fiind de numai 100.000 de dolari. Acesta a fost ultimul sezon al reality-show-ului, producatorii suspendandu-l pe un termen nelimitat.

ACUZE. Canalul Fox TV a fost acuzat in mai multe randuri de postul concurent CBS, pe motiv ca le fura ideile. Reprezentantii CBS au spus ca reality-show-ul "Boot Camp" este o copie fidela a emisiunii lor "Survivor". In aprilie 2001, CBS a intentat proces celor de la Fox, cerand in instanta suspendarea show-ului. Potrivit site-ului variety.com, producatorii emisiunii "Survivor" au declarat ca "Boot Camp" incalca legile federale in ceea ce priveste copyright-ul. "Se vede clar ca multe elemente semnificative sunt «imprumutate» din show-ul nostru", a declarat Ghen Maynard, vicepresedintele Departamentului Divertisment al CBS.
×
Subiecte în articol: arte