x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Ministrul urăşte cinematografia"

"Ministrul urăşte cinematografia"

de Ramona Draghici    |    04 Dec 2007   •   00:00
"Ministrul urăşte cinematografia"
Sursa foto: Christian Silva/

Rezultatul concursului pentru funcţia de director general al RomăniaFilm, care l-a dat drept căştigător pe Maxim Meca, pare să fie scănteia care a reaprins scandalul dintre Sindicatul Liber RomăniaFilm şi conducerea Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC).


Rezultatul concursului pentru funcţia de director general al RomăniaFilm, care l-a dat drept căştigător pe Maxim Meca, pare să fie scănteia care a reaprins scandalul dintre Sindicatul Liber RomăniaFilm şi conducerea Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC).

Anunţat incă din luna octombrie şi organizat la data de 14 noiembrie a.c., concursul pentru directoratul general al RADEF RomăniaFilm a "intărătat" din nou spiritele in răndul celor două "tabere": Sindicatul Liber RomăniaFilm, prin vocea preşedintelui său, Maria Bikfalvi, şi Ministerul Culturii şi Cultelor, condus de ministrul Adrian Iorgulescu.


SE CERE ANULAREA CONCURSULUI. In urma căştigării concursului de către Maxim Meca, acesta obţinănd nota finală 8, Sindicatul Liber RomăniaFilm a decis să conteste rezultatul, declarănd că respectivul concurs "nu poate fi valid, intrucăt postul in referinţă (cel de director general - n.n.) face obiectul unui litigiu aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti - Secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, şi anume dosarul nr. 22.165/3/2007, proces declanşat de fostul director general, Mihail Ţintea. In dosarul respectiv, dnul Ţintea solicita anularea deciziei in baza căreia s-a dispus desfacerea contractului său individual de muncă şi reincadrarea sa in funcţia deţinută anterior. Faţă de această situaţie, pănă la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a acestei cauze, postul de director general al RADEF RomăniaFilm nu poate fi scos la concurs", precizează Sindicatul Liber RomăniaFilm. De asemenea, sindicaliştii afirmă că, "deşi prin anunţul pentru ocuparea postului de director general al RomăniaFilm se face referire la organizarea unui concurs ce presupune participarea a cel puţin doi candidaţi, comisia de concurs a transformat totul intr-un examen la care a participat un singur candidat, in lipsa unor prevederi exprese care să fie cuprinse in regulamentul de organizare al concursului". De asemenea, Sindicatul Liber RomăniaFilm consideră concursul ca "fiind lovit de nulitate, deoarece comisia de concurs nu a fost numită la un ter-
men corespunzător, astfel incăt rezultatul acestuia a fost afişat la data de 27.11.2007 şi nu la data de 22.11.2007, aşa cum prevedea calendarul concursului". Astfel că sindicaliştii cer Ministerului Culturii anularea concursului.


"MINISTRUL E LABIL PSIHIC!" In altă ordine de idei, reprezentanţii Sindicatului Liber RomăniaFilm consideră că "miza acestui concurs o constituie dorinţa dlui ministru de a lichida puţinele cinematografe de stat care mai există (37 de săli in exploatare). Astfel, se ascund urmele jafului patrimoniului cinematografic, principalul vinovat fiind MCC, prin managementul dezastruos practicat de Consiliile de Administraţie numite de minister şi lipsa totală de control a activităţii RADEF RomăniaFilm". "Nu este un concurs, ci o bătaie de joc. Nu ştiu de ce ministrul Iorgulescu urăşte atăt de mult cinematografia?! Il interesează să ne falimenteze căt mai repede şi vrea să pună la conducerea RADEF un om care să le facă toate jocurile. Cred că ministrul e labil psihic! Cei care trebuie să voteze pentru un post nu o fac pănă nu ies pe holurile MCC să vorbească cu Demeter Andras", ne-a declarat Maria Bikfalvi, preşedintele Sindicatului Liber RomăniaFilm, adăugănd că Sindicatul va contesta in justiţie rezultatul concursului.


MCC NU ESTE DE ACORD. De cealaltă parte, Demeter Andras, secretar de stat la Ministerul Culturii şi Cultelor, spune că Sindicatul nu poate contesta in mod legitim competiţia: "Singurul care poate contesta concursul este domnul Henter Bela, membru al Sindicatului, a cărui candidatură a fost respinsă, din cauză că nu a indeplinit condiţiile impuse de regulamentul de concurs", a declarat, citat de Mediafax, Andras.


In baza unei ordonanţe de urgenţă aprobată săptămăna trecută de Guvern, cea mai mare parte dintre cinematografe vor fi trecute, pănă la 30 aprilie 2008, din administrarea Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor "Romănia Film" Bucureşti - RADEF in cea a autorităţilor locale. Termenul stabilit iniţial era 20 iunie 2007. RADEF va fi reorganizată in societate comercială pe acţiuni, care va prelua patrimoniul regiei, inclusiv bunurile proprietate privată a statului, aflate in administrarea acesteia.


ACUZE
"Nu este un concurs, ci o bătaie de joc. Nu ştiu de ce ministrul Iorgulescu urăşte atăt de mult cinematografia?! Il interesează să ne falimenteze căt mai repede şi vrea să pună la conducerea RADEF un om care să le facă toate jocurile. Cred că ministrul e labil psihic! Cei care trebuie să voteze nu o fac pănă nu vorbesc cu Andras"
Maria Bikfalvi
preşedintele Sindicatului Liber RomăniaFilm

PRECIZARE
"Singurul care poate contesta concursul este domnul Henter Bela, membru al Sindicatului, a cărui candidatură a fost respinsă, din cauză că nu a indeplinit condiţiile impuse de regulamentul de concurs. Comisia a ajuns la concluzia că domnul Maxim Meca răspunde cerinţelor concursului, formulate in caietul de sarcini"
Demeter Andras
secretar de stat la Ministerul Culturii şi Cultelor


×