x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Motor - Gabrea filmeaza "Cocosul decapitat"

Motor - Gabrea filmeaza "Cocosul decapitat"

de Cristina Ologeanu    |    18 Aug 2006   •   00:00
Motor - Gabrea filmeaza "Cocosul decapitat"

In perioada 29 august-9 octombrie, Radu Gabrea impreuna cu regizorul Marjan David Vajda vor turna in Romania si in Viena filmul "Cocosul decapitat". Pe langa actorii straini, din distributie vor face parte si romani.

La finele acestei luni, Radu Gabrea si Marjan Vajda vor spune "Motor!" unei coproductii Romania-Germania-Austria-Ungaria. Scenariul filmului "Cocosul decapitat" este o adaptare a romanului omonim, scris de romanul Eginald Schlattner. Actori. Protagonistii peliculei sunt patru tineri: doi din Romania si doi din Germania. Din distributia filmului vor face parte si actorii romani Dorel Visan (in rol secundar) , Victoria Cocias, Vlad Radescu, Ioana Iacob, Axel Mustata (care joaca unul dintre rolurile principale), Ovidiu Schumaher (actor roman emigrat in Germania) s.a. "Peste 60% din echipa va fi formata din romani", ne-a declarat Florin Paraschiv, directorul de productie al acestui film.

BUGET. Proiectul cinematografic, castigator al unui concurs organizat de Centrul National al Cine-matografiei, va beneficia si de sprijin financiar extern. Euroimages, Fond al Consiliului Europei care sustine coproductia, distributia si exploatarea filmelor europene, a acordat acestei productii suma de 250.000 de euro. Restul banilor vor veni de la sponsori. Filmarile vor avea loc in Medias, Sibiu, Agnita, dar si, pret de cinci zile, in Viena. Si, pentru ca actiunea se petrece in 1944, aceste orase vor fi "invadate" de trasuri, calareti si domnite elegante. "Premiera va avea loc anul viitor, in cadrul programului «Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007». Lansarea se va face simultan in Bucuresti, Viena si Budapesta", a afirmat Radu Gabrea. Numele lui Radu Gabrea este legat de "Urmarirea", primul serial tv din Romania (1970), de "Dincolo de nisipuri", film realizat in 1974 care a participat la Cannes in "Quinzaine des Realisateurs".

CARTEA DEVENITA SCENARIU DE FILM
"Cocosul decapitat" reprezinta debutul beletristic al lui Eginald Schlattner. Aparut in 1998 la celebra editura Paul Zsolnay din Viena, romanul s-a bucurat de un succes international imens, vanzandu-se in cinci editii succesive. Toate cronicile vremii au elogiat realul talent de prozator al preotului din Rosia. "Cocosul decapitat" a fost tradus in limba romana abia in 2001. Actiunea cartii se petrece intr-o singura zi, 23 august 1944, la Fagaras, in casa naratorului care da o petrecere de terminare a gimnaziului. Asteptandu-si invitatii, baiatul se lasa in voia gandurilor si isi aminteste de membrii familiei lui, de vecinii si cunostintele sale, evocand astfel traditiile comunitatii. Totodata, el isi aduce aminte si de intamplari din anii razboiului, cand, printre cei apropiati, se aflau atat pro-nazisti, cat si oameni solidari cu victimele fanatismului.

×
Subiecte în articol: arte