x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mungiu: Distribuţia de film, o problemă

Mungiu: Distribuţia de film, o problemă

de Ramona Draghici    |    11 Dec 2007   •   00:00
Mungiu: Distribuţia de film, o problemă
Sursa foto: BOGDAN CRISTEL/

"Mai vor spectatorii romăni să vadă filme la cinematograf?" - este intrebarea la care s-a incercat un răspuns realist, prin organizarea caravanei "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile".

"Mai vor spectatorii romăni să vadă filme la cinematograf?" - este intrebarea la care s-a incercat un răspuns realist, prin organizarea caravanei "4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile". Producţia regizată de Cristi Mungiu, premiată anul acesta cu Palme D’Or la Cannes, a fost proiectată in 15 oraşe din Romănia in care nu mai există săli de cinematograf, peste 18.000 de spectatori vizionănd filmul. "Există interes din partea publicului romăn, dar numărul cinematografelor este extrem de mic", a concluzionat Cristi Mungiu. Prezent la proiecţia documentarului "O lună cu 4 luni, 3 săptămăni şi 2 zile", impreună cu realizatorul acestuia, Sorin Avram, regizorul a declarat că este necesar să se facă ceva acum, cănd succesul filmului romănesc este incă "proaspăt", pentru ca situaţia cinematografiei autohtone să poată fi schimbată. "Această caravană nu a avut un fundament economic. Am organizat-o pentru a vedea dacă romănii şi-au pierdut plăcerea de a veni la cinema să vadă un film sau nu", a spus Mungiu.

Â

CONCLUZIE. "In ultima vreme ne-am bucurat, ne-am imbrăţişat, ne-am felicitat şi ne-am simţit foarte măndri văzănd cătă atenţie se dă Romăniei in urma succeselor cinematografice. S-au organizat zeci de săptămăni de film romănesc in toate colţurile lumii. Cumva, trăim cu senzaţia că acest lucru va continua să se intămple de la sine… In tot acest timp insă nu am progresat cu nimic in incercarea de a retrezi interesul spectatorilor romăni pentru vizionarea filmului in sală, de a stimula apariţia unor săli de cinematograf civilizate. Ne trebuie un plan, o structură, o viziune… ne trebuie acum", a declarat cineastul.

Â

TRIST. Mungiu a menţionat că problema distribuţiei de film in Romănia rămăne una stringentă: "Sună oarecum caraghios, in străinătate, cănd spun că sunt regizorul, scenaristul, producătorul şi distribuitorul filmului", a mai declarat regizorul Cristian Mungiu.

×
Subiecte în articol: arte mungiu