x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mungiu şi Porumboiu, imaginea României la Cannes

Mungiu şi Porumboiu, imaginea României la Cannes

23 Apr 2009   •   00:00
Mungiu şi Porumboiu, imaginea României la Cannes

'Amintiri din epoca de aur', un film după un scenariu scris de Cristian Mungiu, care semnează şi regia alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu şi pelicula 'Poliţist. Adjectiv', în regia lui Corneliu Porumboiu, au fost selecţionate în secţiunea ''Un Certain Regard'' a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

De altfel, de ceva vreme, specialiştii de la Variety făceau o serie de speculaţii conform cărora Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu ar fi principalele nume ale secţiunii ''Un Certain Regard'' din cadrul Festivalului de pe Croazetă.

Atât Mungiu, cât şi Porumboiu au reuşit să se facă remarcaţi şi la alte ediţii ale festivalului de la Cannes. Astfel, Mungiu a câştigat, la ediţia din 2007, premiul ''Palme d'Or'' pentru pelicula ''4 luni, 3 săptămâni şi două zile'', iar Porumboiu şi-a adjudecat, în 2006, Premiul ''Camera d'Or'' pentru ''A fost sau n-a fost''.

Pelicula cu care Porumboiu participă anul acesta la Cannes se intitulează ''Poliţist, adjectiv'', şi urmăreşte povestea unui poliţist cu probleme de conştiinţă, scrie Agerpres.

Mungiu va fi reprezentat la ediţia 2009 a festivalului de pe Croazetă de pelicula 'Amintiri din epoca de aur', un film la care semnează regia doar la două dintre episoade.

'Amintiri din epoca de aur' este un film după un scenariu scris de Cristian Mungiu, care semnează şi regia alături de Ioana Uricaru, Hanno Hofer, Răzvan Mărculescu şi Constantin Popescu

Filmul reprezintă ecranizarea celor mai cunoscute poveşti umoristice din România anilor '80, recuperând umorul care i-a ajutat pe români să supravieţuiască perioadei. Poveştile 'Amintirilor' îşi propun să recupereze amănuntele uitate din copilăria celor care s-au născut ca 'decreţei' şi care trăiesc astăzi cu nostalgia obiectelor, a muzicii şi a obiceiurilor tinereţii lor: cântatul imnului naţional la începutul orelor, lozincile scandate la trecerea coloanelor oficiale, fericirea de a avea o banană de Crăciun, încercarea de a economisi monezi de un leu şi trei lei în sticle de lapte, vândutul sticlelor goale pentru bani de buzunar şi multe altele.

'Am vrut ca după '4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile', şi până la următorul meu film de autor, să ofer publicului român o comedie, iar 'Amintiri din epoca de aur', film episodic şi colectiv, îmbină punctele de vedere a cinci colegi de generaţie cărora le-a făcut plăcere să recupereze, să refolosească şi recondiţioneze amintirile din perioada nopţilor pierdute la bairamuri, video şi cozi', a declarat Mungiu.

Filmul 'Amintiri din epoca de aur' va fi proiectat în seara zilei de 29 mai, în deschiderea celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), ce se va desfăşura la Cluj-Napoca în perioada 29 mai-7 iunie.

Ajuns la cea de-a 62-a ediţie, Festivalul de la Cannes se va desfăşura în perioada 13-24 mai. (V.A.)

×
Subiecte în articol: arte mungiu