x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Musicalul “The Gypsies” ­ 100% Damian Drăghici

Musicalul “The Gypsies” ­ 100% Damian Drăghici

de Maria Sârbu    |    18 Apr 2008   •   00:00

Apreciatul musician Damian Drăghici a făcut joi “preludiul” la avanpremiera primului musical românesc cu ţigani şi despre ţigani, intitulat “The Gypsies”, care va avea loc la 19 aprilie, la Teatrul Fliegende Bauten din Hamburg, Germania.

Apreciatul musician Damian Drăghici a făcut joi “preludiul” la avanpremiera primului musical românesc cu ţigani şi despre ţigani, intitulat “The Gypsies”, care va avea loc la 19 aprilie, la Teatrul Fliegende Bauten din Hamburg, Germania.

“Este primul meu proiect sută la sută Damian”, a mărturisit, într-o conferinţă de presă, cel plecat de acasă peste mări şi ţări în căutarea norocului. L-a găsit, pentru că a fost perseverent. A devenit celebru, avînd şi un premiu Grammy.

Proiectul “The Gypsies”, realizat de Damian Drăghici împreună cu producătorul britanic Toby Gough, are două părţi. În prima parte a show-ului este prezentată “povestea ţiganilor plecaţi cu secole în urmă din India” şi care au ajuns în Europa, iar în partea a doua, povestea personală a lui Damian Drăghici. Textul a fost scris în engleză, de Toby Gough, la care s-a adăugat muzica talentatului compozitor, el făcînd şi aranjamentul musical.

Premiera este aşteptată de presa germană, care a anunţat deja evenimentul printr-o serie de cronici entuziaste.

Turneul de lansare a acestui musical, în care au fost implicate 22 de persoane din trupa “Damian and Brothers”, va cuprinde, în afară de Germania, unde va fi prezentat timp de trei săptămîni, ţări precum Marea Britanie, Liban şi Australia, contractele fiind semnate.

Desigur, proiectul va fi adus şi în România, însă decizia ca “The Gypsies” să fie jucat mai întîi în ţările enumerate aparţine producătorului.

Damian Drăghici a fost prezentat, la scurta repetiţie de joi, care a avut loc la Clubul Diplomatic din Bucureşti, cu participarea mass-media, de realizatorul tv Andrei Gheorghe, personaj “pitoresc” în contextul dat. Îmbrăcat în straie ale romilor, el a dansat alături de june ţigăncuşe pe ritmurile minunatei muzici a lui Damian.

Trupa va pleca la Hamburg, unde sîmbătă va avea o repetiţie generală de… 12 ore, în “Cortul zburător”.

“Povestea mea e asemănătoare cu povestea lui Santiago din romanul «Alchimistul» de Paulo Coelho. Am plecat şi am revenit la rădăcini. Datorez revenirea mea României şi fraţilor mei ţigani”, a mărturisit în faţa ziariştilor muzicianul, care, în ultimii ani s-a implicat în diverse iniţiative de promovare a culturii române şi de combatere a intoleranţei.

Absolvent cu Magna Cum Laude al secţiei de Interpretare de jazz a Colegiului de Muzică “Berklee” din SUA, Damian Drăghici a cîntat cu mari muzicieni ai lumii, printe care Herbie Hancock, Joe Cocker, Gipsy Kings, Andrea Bocelli, cu Orchestra Simfonică din Londra. Una dintre realizările sale însemnate este şi colaborarea cu Hans Zimmer, la coloana sonoră a filmului “Piraţii din Caraibe”.

×