x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Muzeu virtual al copilăriei în România.

Muzeu virtual al copilăriei în România.

de Luminita Ciobanu    |    01 Iun 2011   •   16:16

Cine nu se gandeste cu drag la copilarie si nu-si aminteste cu bucurie de jucaria preferata, de jocurile simple ale acelor ani? Ei bine, Muzeul Taranului Roman va pune in aplicare un proiect deosebit de interesant: un muzeu virtual al copilariei. Ideea s-a nascut tocmai din dorinta de a aseza in context european manifestarea diferentelor intervenite intre generatii, odata cu trecerea timpului si, totodata, de a marca perceptia lor si atitudinile pe care le genereaza. Cum va fi posibil acest lucru? Prin recuperarea si valorificarea memoriei copilariei, comunicata prin obiecte, imagini si istorie orala. Nu va fi usor, va fi o munca titanica, de descoperire a si de cercetare a unor colectii private de obiecte, printr-o abordare antropologica, organizand in acelasi timp ateliere de memorie orala pentru copii si varstnici si, abia apoi, sa fie creat un muzeu virtual, pornind de la expozitii tematice.

Cum nu exista un spatiu care sa gazduiasca acest muzeu atotcuprinzator al copilariei, acesta se va regasi pe o pagina web, avand la baza colectiile tematice ale Muzeului Taranului Roman si un patrimoniu imaterial, surprins in imagini provenite din diferite colectii private. Va avea o larga cuprindere, din care sa nu lipseasca informatiile despre numele copilului, educatia, sarbatorile, textele orale destinate lor, ca si cele create de ei, bolile si vindecarile, hainele si hrana, alaturi de jocurile si jucariile traditionale sau de dezbaterile contemporane asupra tuturor acestor capitole.
Proiectul, realizat in colaborare cu Institutul Cultural Roman, Association pour la Promotion de l’éducation des enfants din Franta si Muzeul din Lebork (Polonia), in parteneriat cu Ministerul Culturii si Patrimoniului National si cu Asociatia Ethnokids (Bruxelles), se va derula pe parcursul a doi ani, urmand a fi finalizat in luna aprilie a anului 2013, si va beneficia de finantare, cu sprijinul Programului Cultura al Uniunii Europene.

×
Subiecte în articol: romania muzeu expozitie virtual