x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Muzeul de Etnografie de la Rupea este inima cetăţii

Muzeul de Etnografie de la Rupea este inima cetăţii

de Diana Scarlat    |    23 Sep 2017   •   18:03
Muzeul de Etnografie de la Rupea este inima cetăţii

Cetatea medievală Rupea a fost redată circuitului turistic după renovare, dar încă este în plin proces de organizare. Turiştii care ajung în această zonă nu ştiu că expoziţiile pe care ar putea să le viziteze, pentru a-nţelege mai mult despre cultura locurilor se află sub cetate, în centrul localităţii Rupea, la Muzeul de Etnografie. Mulţi nu află nici de biletul comun, care permite accesul atât în cetate, cât şi la muzeu, pentru aceeaşi sumă.

Muzeul de Etnografie de la Rupea este o secţie a celui de la Braşov şi s-a înfiinţat, în forma actuală, în 2008. “Spaţiul de acum este mult mai generos decât cel al muzeului vechi. Colecţiile prezintă aspecte din viaţa locuitorilor din zona Rupea. În sala centrală de la parter este prezentată o scenă de sărbătoare din satul Viscri. Înainte cu o zi de Sfinţii apostoli Petru şi Pavel, fetele adunau flori de câmp, iar băieţii adunau frunze de stejar şi împleteau coroane”, ne-a explicat curatorul muzeului. Costumele tradiţionale sunt spectaculoase, fiind chiar cele purtate de mai multe generaţii de saşi de la Viscri, achiziţie mai veche a Muzeului de Etnografie, care până nu demult au stat închise în depozitele muzeului din Braşov, iar acum sunt expuse la Rupea, pentru a putea fi admirate de publiccul larg.

 

Tot aici, în Muzeul de Etnografie de la Rupea, pot fi admirate uneltele străvechi de pescuit  pe Olt şi pot fi comparate cu cele existente şi astăzi în unele zone ale ţării. Doar denuirile diferă, în cele mai multe cazuri. Dacă parterul este dedicat sărbătorii coroanei şi pescuitului tradiţional pe Olt, etajul dezvăluie secretele vieţii tradiţionale a românilor şi saşilor din această regiune, prezentând vizitatorilor interioare ale caselor tradiţionale româneşti şi săseşti din zona Rupea.

 

Copiii din Rupea şi din localităţile învecinate au descoperit tezaurul de la Muzeul de Etnografie prin vizitele şi atelierele de lucru organizate prin programul Şcoala Altfel. “Avem parteneriate educaţionale cu şcolile din zona Rupea şi copiii pot veni aici să înveţe îndeletnicirile tradiţionale”, mai spune curatorul. Turiştii care ajung la cetate ar putea să înţeleagă mai mult despre cultura acestei zone dacă ar vizuta muzeul, mai ales până când vor fi organizate expoziţii şi în interiorul cetăţii Rupea, care acum nu prezintă decât zidurile renovate.

 

×