x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Naufragiati pe o insula tropicala

Naufragiati pe o insula tropicala

17 Iul 2004   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA

Ideile realizatorilor de reality-show frizeaza de cele mai multe ori imposibilul. Este si cazul programului "Shipwrecked", unde concurentii sunt "lasati pe o insula pustie".
SEBASTIAN S. EDUARD

Reality-show-ul "Shipwrecked" de pe Channel 4 (Marea Britanie) a ajuns deja la cel de-al treilea sezon si, se pare, datorita popularitatii, urmeaza si a patra serie.

AVENTURI. Principiul este simplu. Se iau mai multi tineri dornici de aventura si de afirmare, se da un premiu suficient de stimulativ si... se abandoneaza concurentii pe o insula. Este, daca vreti, tot un fel de Big Brother, pentru ca respectivii concurenti sunt filmati nonstop si nu pot parasi casa (insula) decat in anumite conditii. O diferenta esentiala fata de Big Brother este ca nimic nu se transmite "live": totul este inregistrat si, in final, show-ul se difuzeaza sub forma unui serial documentar. Cu toate acestea, ca la Big Brother, concurentilor li s-a amenajat o camera a confesiunilor.

LOCATIE. Pentru desfasurarea concursului a fost aleasa Insula Nuku din Arhipelagul Tonga (Pacificul de Sud). O insula "ca-n filme", cu bananieri, palmieri, cocotieri, plaje intinse si apa de un albastru ce amintesc de reclamele agentiilor de turism.

STRICTUL NECESAR. Pe aceasta insula, concurentii trebuie sa se descurce cum pot: nu au voie sa ia cu ei decat strictul necesar, iar organizatorii le pun la dispozitie o ratie de hrana mai mult simbolica. Masa va trebui completata cu fructe exotice si peste. Este inutil a spune ca tinerii vor trebui sa se descurce cum pot pentru a culege fructele pentru ca nu au scari si ca va trebui sa-si puna la punct propriul sistem de pescuit pentru ca nimeni nu le pune la dispozitie undite. Cuvantul de ordine este "autogospodarire", iar ei vor trebui sa-si ridice adaposturi, sa se organizeze, sa-si aleaga un sef si... sa se distreze.

17 ALESI DIN 20.000 DE PRETENDENTI

A doua serie a "Naufragiatilor" a avut in componenta 17 persoane - 14 britanici si 3 australieni - selectati din circa 20.000 de scrisori primite. Pentru ca deja spectatorii britanici stiau despre ce este vorba, documentarul a inceput cu un episod-pilot despre cum au fost selectati concurentii. S-au ales in general caractere puternice... care au iesit la suprafata cateva ore mai tarziu, dupa ce au pus piciorul pe insula.

×
Subiecte în articol: arte insula