x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Noaptea lui Harry Potter

Noaptea lui Harry Potter

de Sebastian S. Eduard    |    21 Iul 2007   •   00:00
Noaptea lui Harry Potter
Sursa foto: BOBBY YIP/

Ieri s-a lansat filmul, iar in noaptea care a trecut, cartea. J.K. Rowling poate fi fericită, pentru că personajul ei este la ora actuală cel mai popular de pe planetă.

Ieri s-a lansat filmul, iar in noaptea care a trecut, cartea. J.K. Rowling poate fi fericită, pentru că personajul ei este la ora actuală cel mai popular de pe planetă.


Dublu eveniment pentru fanii Harry Potter din Romănia: incepănd de ieri pot urmări cel mai recent film din serie, al patrulea, iar in noaptea de vineri spre sămbătă au avut loc petrecerile de lansare a celui de-al şaptelea volum. Deocamdată in limba engleză.


Lansare naţională. Librăriile Cărtureşti şi importatorul Nautilus au lansat cartea simultan in Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, informează Mediafax. Astfel, Strada Arthur Verona din Capitală şi intrările de onoare ale Iulius Mall din Timişoara şi Iaşi au găzduit trei şcoli de magie. Animaţie, numere de iluzionism, baghete şi accesorii magice, suc de dovleac, cărţi de vrăji, bomboane cu toate aromele - iată numai căteva din ingredientele necesare bunei funcţionări a unei astfel de şcoli. Librăriile romăneşti s-au intrecut in această perioadă in precomenzi. Astfel, copiii care şi-au rezervat cartea prin intermediul unui voucher emis de Cărtureşti au putut deveni ucenici la o şcoală de magie, primind baghetă, mătură şi pelerina specifică. Voucher-ul a asigurat şi o reducere de 10% la preţul cărţii: 94,5 lei in loc de 105 lei. De acelaşi preţ redus au beneficiat şi cei care au completat bonuri de precomandă in Librăriile Humanitas. Un număr total de zece librării Humanitas au fost deschise in noaptea lansării in oraşele Alba-Iulia, Bucureşti, Cluj, Galaţi, Iaşi, Oradea, Piatra Neamţ, Sibiu, Timişoara şi Ploieşti.


Lansare internaţională. Pentru ca secretul in jurul subiectului cărţii să se păstreze, Editura britanică Bloomsbury a semnat cu distribuitorii oficiali, angrosiştii, librarii şi transportatorii un contract de embargo. Totuşi, mai multe site-uri au publicat in urmă cu două zile fotografii ale unei cărţi prezentate ca fiind versiunea americană a celui de-al şaptelea volum, insă acestea au fost accesibile publicului pentru scurtă vreme. Internauţii au indicat pe forumurile consacrate subiectului că fotografiile reproduc fragmente sau chiar toată cartea, unii vorbind de "36 de capitole şi un epilog" alţii, de "784 de pagini". Fanii Harry Potter au reacţionat violent la informaţiile apărute pe internet. Un alt scandal este legat de publicarea de către ziarul New York Times a unei recenzii inainte de lansarea propriu-zisă a volumului. Reprezentanţii New York Times au declarat că au făcut recenzia după ce au achiziţionat cartea dintr-un magazin din New York miercuri.

Cifre. Bloomsbury, publisherul Harry Potter in Marea Britanie, şi Scholastic, publisherul american al seriei, au cheltuit milioane de dolari in incercarea de a proteja conţinutul romanului inaintea lansării oficiale. Cu toate acestea, copii ale romanului "Harry Potter and the Deathly Hallows", care includ atăt versiunea reală, căt şi ficţiunea, au făcut inconjurul internetului, un număr de copii ale cărţii fiind livrate clienţilor americani de un site de cumpărături, pe care Scholastic l-a acţionat in justiţie. Se estimează că cea de-a şaptea şi ultima carte din seria Harry Potter va deveni cea mai rapid văndută carte din lume, după ce de căteva luni lumea speculează pe seama conţinutului. Numai pentru piaţa americană vor fi scoase spre comercializare 12 milioane de exemplare ale cărţii.
Succes. Seria "Harry Potter" este unul dintre cele mai mari succese editoriale din istorie. Pănă in prezent, primele şase volume, traduse in 64 de limbi, s-au văndut in 325 de milioane de exemplare in lumea intreagă şi un nou curent se va crea o dată cu lansarea celui de-al şaptelea volum. Ediţia in limba romănă a cărţii va fi lansată de Editura Egmont la 1 decembrie.

Nu uitaţi filmul!



In acest week-end a avut loc in Romănia şi premiera naţională a filmului "Harry Potter şi Ordinul Phoenix". In a cincea parte a celebrei serii, Harry Potter (Daniel Radcliffe), devenit adolescent, şi colegii săi de la şcoala de vrăjitorie se confruntă din nou cu puternicul specialist in magie neagră Lord Voldemort (Ralph Fiennes), asasinul părinţilor tănărului vrăjitor. Filmul este considerat pănă acum drept cel mai sumbru din serie. Cu un buget de 150 de milioane de dolari, filmul regizat de David Yates este cea mai scurtă adaptare cinematografică (138 de minute), deşi romanul care a stat la baza acesteia este cel mai voluminos.

×
Subiecte în articol: arte harry potter harry potter