x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Numele tau", duetul secolului

"Numele tau", duetul secolului

de Claudia Daboveanu    |    27 Oct 2005   •   00:00
"Numele tau", duetul secolului

Un duet inedit, doua voci inconfundabile ale unor artisti din doua registre diferite: Angela Gheorghiu si Stefan Banica Jr. Cei doi au inregistrat single-ul "Numele tau", care va aparea pe piata luna viitoare.

Piesa "Numele tau" este o premiera absoluta si pentru Angela, si pentru Stefan. Ea n-a mai inregistrat vreodata un crossover cu un artist roman, el n-a scris in viata lui un cantec pentru cineva.

CONCEPTIA. Compozitia dateaza de doi ani. E noua pentru ceilalti, pentru ei nu. Piesa a avut o nastere lina. "M-am gandit la noi doi, ne stim de foarta multa vreme, ea a plecat din tara, ne-am reintalnit printr-un prieten comun, Angela merge foarte mult la teatru, a venit la «A douasprezecea noapte», am vorbit, mi-a venit aceasta idee, nelegandu-ne nimic concret de un album care va iesi. Ce-ar fi sa-ncercam, poate iese, poate nu."

DIN DRAGOSTE. "Intai a fost melodia, apoi a venit textul. Niciodata n-am avut textul inainte de melodie. E o melodie de dragoste «Numele tau». Propozitia completa e «Scrie-mi sus, pe cer, numele tau». Este vorba despre doi oameni care se cauta. Imediat ce am compus melodia si textul, am inregistrat piesa cu band-ul meu, «Sectia ritmica», apoi a urmat o perioada de stagnare, din cauza programului Angelei si al meu, apoi ea a dat piesa unui orchestrator englez, care a scris partea simfonica a piesei cu influente pop-rock. Dupa aceea s-a implicat si Adrian Enescu in acest proiect, ne-a ajutat, iar piesa va iesi pe piata in noiembrie, probabil. Am inregistrat-o amandoi in studio, acum cateva luni. A durat atata pentru ca-s foarte multe chestii de nuanta, foarte multe instrumente si detalii. E pentru prima oara cand compun pentru cineva anume."

DIN PRIETENIE. Angelei nu i-a fost greu deloc. Spune ca nu mai trebuie sa demonstreze nimanui nimic, toata lumea stie ce a facut, ce face si ce va face, cariera ei e stabilita. "Am testat piesa pe care Stefan mi-a incredintat-o in toata lumea si toti au fost foarte impresionati. M-a convins ca si tipul de muzica, si modul de inregistrare, si pentru mine, si pentru el, sunt altceva. E un capriciu artistic impotriva tuturor puritanilor operei, pentru care am fost convinsa din toate punctele de vedere: profesional, ca text, ca gen.

Nu-i prima oara cand cineva scrie o melodie pentru mine, am fost subiectiva (din prietenie) si obiectiva (profesional) in acelasi timp. Toate aceste ingrediente pozitive m-au convins ca-i bine sa fac asta si mi-a facut placere", spune celebra soprana.

FARA GRANITE. Banica Jr nu crede ca un proiect ca asta trebuie privit cu teama, ci deschis, ca o experienta noua, de la un anumit nivel de intelegere si comunicare. Muzica nu are granite. "Uitati ce-a facut Nelu Ploiesteanu cu Gheorghe Dinica si Stefan Iordache. Muzica pe care o canta ei nu se mai face. Pe langa faptul ca a dus la niste vanzari neasteptate, a devenit un fel de muzica de referinta in lumea buna. Un fel de Elvis sau Sinatra din biblioteca ta. Are vreo importanta ca Iordache a facut Shakespeare si Ploiesteanu canta «Cine are fata mare»? Nu! Are importanta starea de spirit care se creeaza unind aceste lucruri."

NASTEREA. Au filmat videoclipul piesei da cappo al fine intr-o singura zi. Exista patru variante in romana si engleza, cu orchestratii diferite, simfonica si acustica. E primul single din cariera lui Stefan si a Angelei. Dureaza patru minute si ceva. La un moment dat, Stefan se temea ca se putea pierde. I-a fost frica de inregistrare, nu era foarte in voce, credea ca "s-a racit". Nu stia care e ordinea fireasca a etapelor. Acum stie. Angela, in schimb, e obisnuita sa faca planuri, lucruri in patru-cinci ani. Lucrand cu Angela, l-a surprins ca semanau foarte tare. E foarte meticuloasa la detalii. "Eu, care eram atent la chitibusuri, aveam senzatia ca sunt nebun. Lumea ma intelege gresit si crede ca fac pe nebunul. Dar in munca mea sunt doar pretentios cu mine si cu ceilalti. Angela gandeste absolut la fel", spune Stefan.

"E foarte greu sa colaborezi cu un om considerat dificil, eu sunt considerata cel mai pretentios si dificil artist care a existat vreodata", completeaza Angela. "Asta se traduce prin faptul ca eu ma simt raspunzatoare de orice emotie, daruire, gand si fapt de-al meu. Acum, in colaborarea mea cu Stefan, nu poate nimeni sa spuna: «Ce i-a venit Angelei, de ce a facut-o?». Declar ca am facut-o cu toata responsabilitatea mea."

BANICA JR, DUET CU BANICA SENIOR
Stefan simte ca a venit momentul sa faca ceva ce n-a mai facut pana acum. In cariera si-n viata lui, a venit vremea schimbarii. "«Stefan Banica Jr - Duete» e un disc facut cu oameni dragi mie, din diferite genuri si domenii, care contine piese de ale mele mai noi sau mai vechi, reorchestrate. Am sa-ncerc un duet pe care-l doresc de mult - acela cu tatal meu, daca se poate, tehnic vorbind. Nathalie Cole - Nat King Cole sunt primii care au facut asta. Se poarta foarte mult si se poate face, dar eu n-o fac pentru ca e la moda. O fac in primul rand pentru mine, sunt un egoist. Abia apoi o fac pentru oameni", spune Banica Jr. In repertoriul sau n-are decat o singura melodie care nu-i a lui: "Ani de liceu", de Florin Bogardo, o piesa care a bucurat adolescenta multora. Adolescentul a crescut si e capabil sa se exprime pe el insusi printr-un act artistic. O suma a experientei si talentului sau. "Ce am facut eu cu Angela nu e un lucru foarte important pentru mine ca om si ca artist. Am invatat de la un mare artist - Elvis Presley - sa cant doar ce-mi place. Vreau sa cant melodii romanesti indiferent de perioada, de gen, care mi-au placut. Imi doresc de foarte mult timp sa cant melodii care nu-s ale mele."
×
Subiecte în articol: arte angela ştefan piesa