x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale O alternativă autentică: European Art Gallery

O alternativă autentică: European Art Gallery

de Catalina Iancu    |    02 Mai 2011   •   18:13
O alternativă autentică: European Art Gallery
163384-02.jpg"Arta este una dintre cele trei mari valori de refugiu, după aur şi diamante", spune Radu Boroianu. Tocmai de aceea îşi duce mai departe ideile în domeniul amintit. Chiar dacă s-a rupt de proiectul său de suflet - Artmark este creaţia sa -, a trecut elegant peste această despărţire la care se gândeşte uneori "cu duioşie", după cum ne-a declarat. În schimb, a mers mai departe şi a înfiinţat nu demult E uropean Art Gallery, una dintre cele mai interesante iniţiative de pe piaţa de artă din România. Astfel, Radu Boroianu, preşedintele Asociaţiei Comercianţilor de Opere de Artă din Ro­mânia, alături de Mihai Covaci, fos­tul proprietar, actualmente ad­mi­nis­trator, au pus la cale acest nou proiect dezvoltat pe mai multe laturi: o galerie de artă europeană decorati­vă şi plastică, expoziţii dedicate unor mari artişti români care s-au stabilit în străinătate, primul laborator de expertiză cu raze X şi cameră UV şi lR din ţară, un atelier de restaurare la vedere, o expoziţie permanentă de bijuterii unice ale singurului gemolog şi designer de haute bijouterie de ori­gi­ne română, o galerie virtuală de con­sultanţă şi promovare.

Ce îşi propune Galeria? Să stabilească raportul exact între fals şi autentic şi între arta noastră şi cea eu­ropeană. Prima expoziţie cu vânza­re a fost deschisă la 25 mai 2010, cu pri­lejul desfăşurării celei de-a şaptea edi­ţii a Forumului Financiar. De atunci, Radu Boroianu se află permanent în căutarea valorilor ro­mâ­neşti. Munca sa nu se rezumă doar la comerţul cu artă: oferă consultanţă şi expertiză, încearcă să schimbe mentalităţi şi, nu în ultimul rând, încearcă să remodeleze gusturile românilor în materie de artă. Pentru foarte mulţi dintre aceştia, fie ei colecţionari sau doar iubitori de frumos, pictura, de exemplu, începe şi se termină cu Gri­gorescu. Sau există unii care cumpără doar nişte nume, aşa cum alţii sunt, de exemplu, colecţionari de etichete. Şi aici intervine consilierea în domeniul artistic. Ceea ce şi-a propus Radu Boroianu să facă este să consilieze cumpărătorul, astfel ca acesta să nu adune doar semnături care-i spun ceva, dar a căror valoare în sine tinde spre mediocru, ci să investească în arta autentică, în obiecte cu adevărat frumoase şi valoroase. O atenţie deo­sebită o asigură de asemenea artiştilor ro­mâni din străinătate: "Vrem să recuperăm valori româneşti care au iz­bândit în Occident, pentru că altfel îi vom descoperi cu întârziere, în mu­zee din străinătate", mai spune Bo­roianu. O altă activitate este cea de an­ticariat. Experţii şi-au propus să eli­mine cât mai multe falsuri, deoa­rece există şi astfel de cazuri. La acest obiectiv contribuie atelierul de expertiză, dotat cu aparatură de investigaţie cu raze ultraviolete şi infrarosii. Un alt serviciu mai puţin comun ac­tua­le­lor galerii de artă este cel de restaurare, unde este implicat Mihai Covaci. Doritorul poate asista la proces, poate vedea cum îşi revine opera de artă.

O altă idee demnă de luat în seamă este cea ca galeria să expună în spaţii neconvenţionale. Spitalul Sanador este un astfel de spaţiu, unde sunt deja prezentaţi pictori români contemporani. Astfel, lucrările artiştilor Camelia Ofelia Moisima şi Dorel Topan schimbă totalmente faţa instituţiei sanitare amintite. Impactul vizual este atât de puternic, încât uiţi, pur şi simplu, că te afli într-o clinică, interiorul semănând mai mult cu o galerie de artă decât cu un spital. Drept dovadă că terapia prin artă funcţionează perfect. Cele două viz­­iuni se îmbină şi se completează perfect. Dacă Dorel Topan evită mono­to­nia formelor standardizate, fo­lo­sind o explozie de culori, Camelia Ofelia Moisima se impune prin vi­goa­re şi autoritatea expresiei. Ambii au o experienţă culturală considera­bilă, o activitate artistică bogată, încununată cu premii şi distincţii.

La sediul Galeriei din Bulevardul Regina Maria expune în perioada aprilie-iunie Iuliana Vâslan, un artist care creează imagini ingenioase, mult discutate şi apreciate. European Art Gallery a mai găzduit expoziţiile lui Nicolae Maniu şi Michael Lassel, iar alţi artişti promovaţi de Galerie sunt Ana Ruxandra Ilfoveanu, Andreia Bove, Răzvan Ionescu sau Sorin Ilfoveanu, lucrările lor putând fi văzute şi online la www.eagallery.ro.

×