x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale O “Carte inflorita” a rasarit din “Ramurile corpului”

O “Carte inflorita” a rasarit din “Ramurile corpului”

de Cristinel C. Popa    |    10 Sep 2015   •   17:11
O “Carte inflorita” a rasarit din “Ramurile corpului”
Sursa foto: Foto: Cristinel C. Popa

“Colegii mei artisti apreciaza ideile, temele pe care le prezint in picturile mele. De asemenea, originalitatea operelor mele este scoasa in evidenta.

Lucrarea “Omul din adancuri” a starnit chiar si interesul cineastilor. Pictura amintita a fost folosita ca decor in filmul Times of the Plums (Erik Zamani), regizat de Sezen Kayhan, din Turcia, iar producatorii au spus ca sunt incantati de ea, mi-au multumit din suflet pentru ca am fost de acord sa o foloseasca”, a spus Daniela Isache.

Mai mult, filmul lui Kayhan a primit si un prestigios premiu international la un festival de film desfasurat in Nevada (SUA). Pictorita ieseana, apreciata la nivel international, a avut recent o noua expozitie, una inedita, la Galeriile de Arta Nicolae Tonitza din Iasi.

“Radiografie”, “Metamorfoza”, “Complementaritate”, “Vas spart”, “Moartea mastii”, “Tors de femeie” sunt doar cateva dintre operele sale expuse in renumita sala de pe cunoscuta strada Lapusneanu din Iasi.

Expozitia sa, deosebit de apreciata de ieseni, vine dupa ce artista a participat in cadrul alteia colective, la Paris, in cadrul Galeriei Artitude Art Contemporain si unde de asemenea, artista s-a bucurat succes. Artistul plastic si istoricul de arta francez Cecile Bouscayrol, care a absolvit Artele la Sorbona, spune despre pictorita romana: “Daniela Isache este un pictor care a descoperit si a inteles ca picture expresionista a salvat-o de suferinta realitatii, evocata in tablourile sale. Marturii sale in favoarea Expresionismului si experienta dobandita au indreptat-o spre stapanirea sentimentelor transmise.


Foto: Cristinel C. Popa

Suferinta se transforma intr-o conceptie clarvazatoare in lucrarile sale, fara a se supune totusi unei viziuni coventionale…Exista in creatia Danielei Isache si portrete neobisnuite prin culoarea paletei sale. Adaugarea albului atenueaza agresivitatea fetei…Omul absorbit de ganduri ne aminteste de intrebarea lui Paul Gaugain: De unde venim, cine suntem, incotro mergem? (Intelegere). In pictura artistei, liniile de culoare inchisa, care incadreaza chipurile accentueaza franchetea expresiei, profilurile apropiindu-se de ideea de masca (Vas spart).


Moartea mastii / Foto: Cristinel C. Popa

Exagerarea agresiva a culorilor ne indreapta spre o lectura plina de enigma in raport cu interpretarea foarte personala a lumii de catre artista. Viziunea deformata a realitatii, propusa de Daniela Isache, ne face sa ne punem intrebari despre eul nostru, omniprezent in fiintele umane. Expresionismul devine atunci un abil subterfugiu care traduce nelinistea resimtita fata de o lume cruda”.

Portretul pictoritei

Am admirat si eu alaturi de alti iubitori de pictura, de frumos, operele artistei. “Imi plac toate tablourile, indragesc expozitia in intregul ei. Foarte frumoase culorile, dar si ideile pe care le transmite artista, pe care o cunosc de multa vreme. Am sa mai merg si la urmatoarele vernisaje ale sale, n-o sa le ratez”, a spus Simona, o tanara de 25 de ani prezenta intr-una din zile in galerie. Unul dintre tablourile de care s-au interesat inca de la inceput vizitatorii a fost Metamorfoza.


Metamorfoza / Foto: Cristinel C. Popa

“Cecile Bouscayrol, artist si critic de arta respectat din Franta, care a absolvit artele la Sorbona, m-a abordat si mi-a cerut sa fiu de acord sa posteze tablouri de-ale mele pe site-uri si adrese de-ale sale. Au urmat apoi acea recenzie a acesteia, ocazionata si de expozitia mea din Franta. M-am bucurat si tinem legatura, suntem in relatii desoebite. Sunt fericita ca si cei din strainatate apreciaza operele mele”, a spus pictorita.


Impacare / Foto: Cristinel C. Popa

Daniela Isache s-a nascut pe 28 iunie 1958. A absolvit Facultatea de Filologie, Universitatea “Al.I.Cuza” Iasi si a facut studii libere de pictura in atelierul pictorului Ion Neagoe. Membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania din 1999, este prezenta in albumul “Un secol de arte frumoase la Iasi” si “Dictionarul ilustrat al artelor frumoase din Moldova 1800-2010”.

Din 1985, se alatura breslei artistilor romani cu numeroase expozitii personale sau de grup, avand mai multe lucrari in muzee importante cum sunt Casa Pogor sau Casa Scriitorilor din Chisinau ori in colectii particulare din Germania, SUA, Spania sau Republica Moldova. Dupa cum am amintit, tabloul sau “Omul din adancuri” a ilustrat filmul european “Erik Zamani/ Time of the Plums”, regizat de Sezen Kayhan.


Legaturi / Foto: Cristinel C. Popa

“Compozitiile Danielei Isache trebuie privite ca pe un exces de inventivitate, atingand deseori perplexitatea. Strigatul disperat al artistei socheaza cu buna intentie si asteapta raspunsuri care ies din logica traditionala.

Pictorita vrea, cu siguranta, sa faca din provocare si soc vizual o metoda de lucru si din culoare un adjuvant pe potriva intentiei unui razvratit responsabil cu angoasele intratabile”, a spus respectatul critic de arta Valentin Ciuca.


×